Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

”Ehdotukset eivät ole maata mullistavia”

Johtaja Veli-Pekka Saajo ­Energiavirastosta ei pidä elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) ehdotuksia mullistavina. Saajon mukaan korotuskattoprosentin tasolla on merkitystä, mutta sen suuruus on vielä auki.

Saajo sanoo, että yhtiöillä on oikeus korottaa hintoja, jotta ne saavat kohtuullisen tuoton toiminnalleen. Mikään yhtiö ei ole nostanut sähkönsiirron hintaa lähelle 15 prosenttia vuonna 2017 voimaan tulleen korotuskattosääntelyn jälkeen.

Viime vuonna vajaa puolet verkkoyhtiöistä (35 yhtiötä 77:stä) nosti siirtohintoja 3–12 prosenttia. Neljä yhtiötä nosti hintaa yli kymemmen prosenttia ja kaksi verkkoyhtiötä laski siirtohintaa.

Kalleimmat siirtohinnat ovat viime vuosina olleet Etelä-, Itä- ja Pohjois-Suomessa. Uudellamaalla hinnat ovat olleet muuta maata matalammalla.

Siirtohintojen alueellisia eroja selittää jakeluverkkojen erilainen kustannusrakenne ja asiakastiheys.

Saajon mukaan nykylainsäädäntökin antaa mahdollisuuden hakea alijäämän pidennystä. Jos lakimuutos toteutuu, pidennys tulee kaikille automaattisesti.

– Sellaiselle yhtiölle, jolla on kovasti investointipaineita toimitusvarmuuden takaamiseksi, muutos olisi hyvä. Kaupunki­yhtiöillä, joilla toimitusvarmuus on 99,9 prosenttia, sille ei ole tarvetta.

Saajo muistuttaa, että aggregaatteja käytettiin takavuosina, mutta nyt kannattaa keskittyä älykkäisiin ratkaisuihin ja sähkövarastoihin.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi