Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Lahtelainen Virpi Koski ja ”hieno mies” kirmaavat agilityn MM-kisoihin

Koiraurheilu: Päijät-Hämeen agilityurheilijat edustavat syyskuussa lajin MM-kisoissa Turussa.

Virpi Koski käskyttää Rumbaa liikkeessä. Koiran ohjaaminen nopeassa vauhdissa vaatii hyvää kehonhallintaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Jackrusselinterrieri Rumba tärisee innosta omistajansa ja kilpakumppaninsa Virpi Kosken vierellä. ”Tule tule, mene putkeen, hop!” Koski ohjaa, kun koira starttaa raketin lailla esteradalle.

Vauhdikkaan suorituksen jälkeen iloinen Koski kehuu Rumbaa vuolaasti. ”Wau super! Hieno mies”, hän letkauttaa koiralleen, joka nappaa innoissaan kiinni lelupalkkiosta.

– Koiran kanssa on vain niin siistiä mennä. Mahtavan onnistumisen kokemuksen voi saada, vaikka suoritus hylättäisiin kisassa, Koski sanoo.

 Mahtavan onnistumisen kokemuksen voi saada, vaikka suoritus hylättäisiin kisassa. Agilityurheilija Virpi Koski

Orimattilan Pennalassa treenaava koirakko valittiin reilu viikko sitten Suomen agilitymaajoukkueeseen, joka kilpailee lajin maailmanmestaruudesta syksyllä.

Saavutus on kahdeksan vuoden yhteistyön tulos. Parivaljakon kisatulokset ovat kehittyneet nousujohteisesti, ja viime vuonna agilityn SM-kisoista irtosi pronssia.

– Nyt meillä on ollut aika heikko vuosi. Olemme tehneet todella vähän nollia eli virheettömiä tuloksia, mutta toisaalta onnistumiset ovat tulleet oikeissa kisoissa, Koski kertoo.

Koski ja Rumba olivat mukana maajoukkueessa myös kaksi vuotta sitten Italiassa ja vuosi sitten Italiassa järjestetyissä European Openeissa. Ennen syksyn maailmanmestaruuskisoja suuntana on Tanska ja Pohjoismaiden mestaruuskisat.

Agility on urheilua, jossa koiraa ohjataan liikkeen ja äänen avulla. Tavoitteena on suorittaa esterata mahdollisimman nopeasti ja virheittä. Suomessa on jopa 6000 aktiivista harrastajaa. Laji hyväksyttiin virallisesti urheilulajiksi muutama vuosi sitten, ja sen kattojärjestönä toimii Suomen Agilityliitto SAGI.

Virpi Koski löysi agilityn 14 vuotta sitten, ja nyt hän kisaa Rumban kanssa minikoirien sarjassa.

– Meillä on paketti hyvin kasassa, ja Rumba on ilman muuta paras kaverini. Jokaisella on oma tapansa toimia, itse ohjaan koiraa paljon liikkeessä.

Vauhdikkaassa harrastuksessa yhteistyö on parhaassa tapauksessa saumatonta. Ohjaajan täytyy juosta ja tehdä nopeita suunnanmuutoksia samalla, kun hän ohjeistaa radalla erilaisia esteitä ylittävää koiraa.

Reaktionopeus, räjähtävä liikkeellelähtö ja koordinaatio ovat lajin huippujen ominaisuuksia, niin myös Kosken ja Rumban. Treenin aikana innostus ja vauhti tarttuvat helposti myös kentän laidalla kannustavaan yleisöön.

Huipputasolla kilpaileva agilitykoira elää kilpaurheilijan elämää. Siihen kuuluvat säännöllinen lajiharjoittelu ja oheisharjoitukset sekä kehonhuolto fysioterapeutilla tai osteopaatilla.

– Agility on eläimelle kuormittavaa, joten sen täytyy pysyä terveenä. Koirille tulee esimerkiksi jumeja kuten ihmisillekin, Koski kertoo.

Myös omistajan täytyy pitää kuntoaan yllä. Alle minuutin kilpailusuoritus on intensiivinen ja syke nousee nopeasti.

Toisaalta lajia voi harrastaa vaikkei kilpailisi. Se sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille. Kosken mukaan harrastuksen suosio kasvaa jatkuvasti.

Virpi Kosken ja Rumban treenit ovat intensiivisiä, mutta molemmat ovat innoissaan.

– Harjoittelemme aina positiivisen kautta. Yhteys koiraan kehittyy onnistumisia korostamalla, eikä virheistä huomauttelemalla.

Urheilulaji

Agility

Liikuntamuoto, joka perustuu ihmisen ja koiran yhteistyöhön.

Agility on saanut ideansa Englannissa vuonna 1977 esteratsastuksesta. Esteradan idea on sovitettu koirille sopivaksi.

Suomessa agilityn parissa liikkuu yli 13 000 harrastajaa.

Agilityn toi Suomeen Rolf Lundell vuonna 1986, ja vuonna 1989 siitä tuli virallinen kilpailulaji, jonka suosio kasvaa koko ajan. 

Suomen Agilityliitto on säännöissään sitoutunut kansallisten ja kansainvälisten antidopingmääräysten noudattamiseen eläinten ja ihmisten harrastuksessa.

Suomen Agilityliitto
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi