Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Miljardin euron tulokaava saattaa hyytyä

Työllisyys: ”60 000 uutta työpaikkaa ei riitä.”

Työllisyysasteen nousu yhdellä prosenttiyksiköllä tuo valtion kassaan perinteisen kaavan mukaan miljardi euroa lisää rahaa. Jatkossa tämä kaava ei välttämättä toimi, jos merkittävä osa uusista työpaikoista syntyy palkkatuen avulla.

– Jos he ovat kokoaikaisia työllisiä ja tekevät tukematonta, subventoimatonta työtä, silloin tämä kaava toimii, mutta kaikki, mikä rikkoo tätä sääntöä, heikentää vastaava hyötyä, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen.

Pylkkäsen mukaan osa-aikaisia työntekijöitä on keskimäärin 18 prosenttia. Jos osuus kasvaa, silloin laskelma ei pidä enää paikkaansa.

– Jos halutaan työllistää osatyökykyisiäkin, se tarkoittaa, että heidän määräänsä suhteellisesti kasvatetaan, ja sen takia ajattelen, ettei miljardin euron laskelma välttämättä päde.

Pylkkänen jatkaa, että palkat nousevat koko ajan, joten aika lähelle miljardia voidaan päästä, jos työllisyys nousee.

– Tässä on otettava huomioon se, että työvoima vanhenee. Pitäisi kiinnittää enemmän ­huomiota työuran loppuvaiheeseen ja suunnata toimenpiteitä sinne, Pylkkänen vastaa kysymykseen, pitääkö hän hallituksen työllisyystavoitetta realistisena.

Pylkkänen pitää hallituksen suurimpana haasteena kahden prosentin talouskasvuun pääsemistä, koska se ei ole omissa käsissä. Siihen vaikuttaa Euroopan tilanne ja maailmankauppa. Toisaalta se, että vientiteollisuuden tilauskirjat ovat täynnä, näyttää hyvältä.

– Yhä enemmän näyttää siltä, että talouskasvu jää kotimaisen kysynnän, kotitalouksien kulutuksen ja investointien varaan. Ennustamme, että tänä vuonna bkt kasvaa 1,5 prosentilla viime vuodesta.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander kertoo, että palkkatuella tuettu työllisyys ei välittömästi kohenna julkista taloutta niin paljon kuin avoimelle sektorille syntyvät aidot uudet työpaikat.

Miljardin euron kaavaa ei pystytä soveltamaan suoraan palkkatuettuun työhön. Kaava soveltuu normaaleihin työpaikkoihin, jotka syntyvät yksityiselle sektorille.

Spolanderin mukaan oleellista ei ole se, paljonko ensimmäiset tuetut työpaikat maksavat vaan se, että sitä kautta ihmiset pääsevät työelämään kiinni.

– Jos tuki käytetään yksityisen sektorin työpaikkoihin, se kohentaa työn saaneiden työmarkkina-asemaa ja on siten erittäin hyödyllinen. Siitä seuraa kertautuva myönteinen vaikutus, kun ihmisille kertyy työkokemusta ja he voivat sen avulla hakeutua jatkossa tukemattomiin töihin.

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan miljardin euron laskelma julkistalouteen on pienempi, jos ihmisten palkkaamiseen käytetään palkkatukea.

– Jos merkittävä osa heistä onkin palkkatuettuja, silloin 60 000 ei riitä. Silloin tarvitaan 70 000–80 000 uutta työpaikkaa.

Suurimpana kysymysmerkkinä Vartiainen pitää sitä, miten eri osapuolet pääsevät yksimielisyyteen työllistämistoimenpiteistä, kun ratkaisuja ei löytynyt Säätytalolla. Nyt pöydässä on enemmän osapuolia, myös työmarkkinajärjestöt.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi