Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Työministerin osakesalkun arvo noussut 350 000 euroon: "Ei siitä mitään mysteeriä löydy."

Työministeri Timo Harakka kertoo, että hänen menonsa ovat olleet aina pienemmät kuin tulot, joten rahaa on löytynyt osakkeiden ostamiseen. Kuva: Kai Sinervo

Työministeri Timo Harakan (sd.) osakesalkun arvo kohoaa 350 000 euroon. Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että salkun arvo olisi 180 000 euroa. Sijoitussalkussa on pitkä liuta suomalaisia pörssiyhtiöitä.

Lisäksi Harakalla on muuta varallisuutta, jonka yhteenlaskettu arvo nousee noin 600 000 euroon.

Hän kuvaa osakesalkkuaan taloudelliseksi turvaksi elämän ja työelämän myrskyissä.

– Mutta ei siitä mitään mysteeriä löydy. Olen ollut 15-vuotiaasta saakka töissä ja menot ovat olleet aina pienemmät kuin tulot. Siitä on jäänyt rahaa sijoitustoimintaankin ja lisäksi olen ollut yrittäjänä 1980-luvun puolivälistä saakka.

"En ole ainakaan omilla asioilla"

Harakka kertoo tuntevansa kohtalaisen hyvin sijoitusmaailman ja hänellä on asiantuntemusta puhua verotuksesta sekä yritysverotuksesta. Nämä asiat ovat osaltaan olleet nostamassa häntä SDP:n veroasiantuntijaksi.

– En ole ainakaan omilla asioilla, koska haluan muuttaa osinko- ja yritysverotusta, Harakka sanoo ja jatkaa.

– Onhan se vähän nurinkurista, että olen pyrkinyt parhaani mukaan saamaan yhteiskuntaa luopumaan niistä eduista, joista itsekin nautin.

Tärkeimmät veroehdotukset toteutuvat

Keskusta sai torpattua monia SDP:n esittämiä veroehdotuksia. Harakka sanoo, että kaikkien tärkeimmät ehdotukset kuitenkin jäivät hallituksen vero-ohjelmaan: harmaan talouden torjuminen sekä aggressiivisen verosuunnittelun vastainen ohjelma.

Hallitusohjelmasta ei kuitenkaan löydy mitään summia siitä, paljonko uudistukset toisivat verotuloja valtiolle. Harakka perustelee tätä sillä, että näiden verouudistusten tuotto ei toteudu heti.

– Ne ovat positiivista hyvää sen päälle, mitä tiedetään varmuudella.

Myös kiistanalaista rahastoihin kohdistuvaa lähdeveroa selvitetään.

– Tarkoitus on toteuttaa se heti kun mahdollista. Sitä ei ole haudattu mihinkään, Harakka sanoo ja muistuttaa, että se nostettiin hallitusohjelman vero-osiossa kärkeen.

Listaamattomien yritysten osinkoihin puututaan

Jossakin vaiheessa puututaan myös listaamattomien yritysten aliverotettuihin osinkoihin. Harakan mukaan tämä on välttämätöntä. Valtiovarainministeriö on 10 vuoden ajan varoittanut, että veron kansantaloudelliset vaikutukset ovat vinouttavat.

Harakan mukaan noin puolet osinkoja saavista on ihmisiä, jotka eivät ole yrityksessä yrittäjinä tai palkollisina, vaan ainoastaan omistajina.

– Lisäksi on noin 20 000 omistajaa, jota saavat tätä kautta 150 000 euron vuositulot kohtalaisen huokeasti. Tämä ei ole yrittämiseen kannustamista.

Harakka kannattaa kaivosveroa. Suomessa ei ole ollut luonnonrikkauksien hyödyntämiseen liittyviä veroja.

A
Ari Helminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi