Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Lahden Muotoiluinstituutista valmistuu vaatealalle uusien ja kestävien ratkaisujen kehittäjiä

Vaatesuunnittelija Anni Ruuth perehtyi omassa opinnäytetyömallistossaan untuvan eettiseen tuotantoon. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Katja Luoma

Muotoiluinstituutista on valmistunut useita tunnettuja vaatesuunnittelijoita. Samuji-merkin perustanut Samu-Jussi Koski opiskeli Muotoiluinstituutissa vuosina 1997–2001. Koski kertoo oman lopputyömallistonsa olleen mustanpuhuva. Hän tutki malliston kautta naisten ”voimapukeutumista” eli pukeutumisen vaikutusta toisten mielikuviin. Valmistuminen venyi hieman, sillä Koski alkoi jo opiskeluaikana suunnitella mallistoa Marimekolle.

– Suurin suosikkini oli Kari Lohkon opettamat visuaalisen muotoilun kurssit, joilla opetettiin esimerkiksi, miten havainnot kääntyvät visuaaliseksi muotoiluksi, värien hahmottamiseksi tai sommitteluksi.

Anni Ruuth opiskeli Muotoiluinstituutissa vuosina 2011–2016. Hänen töitään on nähty esimerkiksi Linnan juhlissa ja Venla-gaalassa. Ruuthin tyylille ominaista on vastuullisten untuva- ja höyhenmateriaalien käyttäminen. Samoja materiaaleja hän käytti lopputyömallistossaankin.

– Päädyin lopulta käyttämään mallistossani kierrätettyä untuvaa ja ylijäämähöyhentä. Visuaalisesti mallisto oli hyvin pehmeä, naisellinen ja aikaansa nähden uudenlainen.

Omalle tyylille pitää olla rehellinen

Ruuthin tyyli suunnittelijana on kuitenkin muuttunut hieman käytännöllisemmäksi ja kaupallisemmaksi opiskelujen jälkeen.

Anni Ruuth kertoo, että hänen tyylinsä on opintojen jälkeen muuttunut käytännöllisemmäksi ja kaupallisemmaksi. Kuvassa Ruuthin suunnittelema vaate vuodelta 2012. Kuva: Juha Peurala

– Olen oppinut, ettei kaupallisuuden tarvitse tarkoittaa samaa kuin tylsä. Kaupallisuus tuokin siihen juuri sen oikean näkökulman lähestyä suunnittelua – kuinka luoda jotakin käytännöllistä, haluttavaa ja samanaikaisesti erottuvaa ja uudenlaista.

Ruuth kertoo opiskelun vahvistaneen hänen ammatillista identiteettiään ja erityisesti teknistä osaamista. Hän kiittelee myös koulun puitteissa tehtyjä työharjoitteluja. Ruuth pohtii, että jatko-opinnot Muotsikan jälkeen voivat olla hyvä asia, sillä suunnittelijat ovat avainasemassa kehittämässä uusia, kestävämpiä ratkaisuja vaateteollisuudelle. Hän itse aloittaa maisteriopinnot Aalto-yliopistossa ensi syksynä.

Alasta haaveilevien ja nyt valmistuvien vaatesuunnittelijoiden tulee Kosken mukaan seurata omaa johtotähteään, kuunnella intuitiotaan ja uskoa itseensä. Ruuth on samaa mieltä: tärkeintä on olla rehellinen omalle tyylilleen.

–Tällä alalla tulee säilyttää into oppia uutta ja kehittyä. Kuten muutkin teollisuuden alat, vaateala on jatkuvassa muutoksessa, varsinkin vastuullisuuden suhteen, Ruuth sanoo.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi