Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
New Articles

Rinteen puheesta nousi iso poru

”Mistä yhtäkkiä on löytynyt rahaa pysyviin menoihin? Se on mahdoton yhtälö.”

Näkökulma

Hallituksen muodostajan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen lausunto herätti tiistaina hämmennystä ja paljon kysymyksiä. Rinne arvioi, että tuleva hallitus ei leikkaa menoja ja se voi käyttää merkittävästi lisää rahaa pysyviin menolisäyksiin sekä investointiluonteisiin menoihin.

Opposition edustajat kyselivät, mistä rahat ovat yhtäkkiä löytyneet. Miten Rinteen puheet ovat mahdollisia Suomessa, jossa väki vanhenee, työllisten määrä vähenee ja työperäistä maahanmuuttoa on liian vähän?

Ei siihen mahdu lisämenoja. Lisämenot tarkoittavat velkaantumista. Valtiovarainministeri Petteri Orpo

Hallitusneuvottelijat eivät kommentoineet asiaa, mutta osa heistäkin ihmetteli Rinteen lausuntoa. Jotain tilanteesta kertoo se, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei kuitannut Rinteen sanomisia.

– Kaikki on vielä auki. Katsotaan, mikä on lopputulos, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan kertoi, että puolueen kanta finanssipolitiikkaan riippuu siitä, millaiseksi kokonaisuus muodostuu.

Henrikssonin mukaan veroryhmässä on tehtävä paljon tärkeitä päätöksiä, mutta tiistaina iltapäivällä veropuoli oli aivan auki.

Rinteen sanomisia pidettiin sammakkona, jonka hän löytää vielä edestään. Jos talous ei kehity suotuisasti ja työllisyysaste ei nouse 75 prosenttiin, edessä on todennäköisesti leikkauksia.

Yhtenä kysymysmerkkinä on se, eikö esimerkiksi yritystuista voida leikata. Niillä tuetaan muun muassa fossiilisia polttoaineita, joten niiden leikkaamisesta vallitsee laaja yksituumaisuus.

Toimitusministeristön valtiovarainministeri, puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) piti Rinteen esittämää yhtälöä mahdottomana. Lisämenot tarkoittavat velkaantumista.

Orpon mukaan pitää tehdä oikeita työllisyystoimia, joilla päästään 75 prosentin työllisyysasteeseen.

– Silloin voidaan nippa nappa mennä niin, että ei tarvitse lisäleikkauksia, Orpo sanoi Uutissuomalaiselle.

– Ei silloin siihen mahdu lisämenoja. Lisämenot tarkoittavat velkaantumista, koska valtiovarainministeriön peruskäyrä johtaa 73,5 prosentin työllisyysasteeseen ja neljän miljardin alijäämään vuonna 2023, Orpo sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kommentoi Rinteen lausumaa napakasti.

– Jos yhtälöön liittyy myös se, ettei ole tarvetta korottaa veroja ja lisätä velkaa, se on aivan erinomainen saavutus.

Veroja on kuitenkin tarkoitus korottaa. Neuvottelulähteiden mukaan korotustarve on noin 700 miljoona euroa. Uusiin pysyviin menoihin olisi tarkoitus käyttää hallituskaudella noin miljardi euroa, mutta se edellyttää sitä, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin.

Lisätulojen löytäminen on kuitenkin vaikeaa, sillä keskustan kynnyskysymyksenä on se, ettei yrittäjien ja yritysten verotus kiristy. Jos keskusta antaisi tässä periksi, kokoomus muistuttaisi tästä keskustaa seuraavat neljä vuotta.

Puolueet ovat varsin yksituumaisia siitä, ettei pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten verotusta kiristetä. Suurituloisten verotuksen kiristäminen ei ratkaise ongelmaa.

On neljä tapaa lisätä valtion tuloja: veronkorotukset, velanotto, työllisyysasteen nosto ja omaisuuden myynti. Orpon mukaan valtion omaisuuden myyntituloja voidaan käyttää järkevästi oikeisiin investointeihin, esimerkiksi infraan, mutta ei pysyviin menoihin. Järkevintä olisi tehdä budjetin sisäisiä siirtoja.

– Meillä on 55 miljardin euron budjetti ja yksi prosentti on 500 miljoonaa euroa, Orpo sanoi.

Tässä on yksi ratkaisu, mutta sekin vaatii Rinteeltä töitä.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi