Hämeen kokoomus kannustaa kuntia omatoimisuuteen sote-asioissa, Lahdessa demarit suhtautuvat varauksellisesti yhteisyritykseen

Päijät-Hämeessä on määrä ratkaista kesäkuussa, ryhdytäänkö perustason sote-palveluita tuottamaan yhtiömuotoisesti yksityisen toimijan kanssa. Johanna Erjonsalo

Vili Uuskallio

Hämeen kokoomus kannustaa myös Kanta-Hämeen kuntia aktiivisuuteen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa. Päijät-Hämeessä hyvinvointiyhtymä suunnittelee perustason palveluiden järjestämistä yritysmuotoisesti yhteistyössä yksityisen toimijan kanssa.

Hämeen kokoomuksen mielestä kunnat eivät voi jäädä odottamaan valtakunnallisen sote-uudistuksen ja maakuntahallinnon toteutumista.

– Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen ei etene valtakunnallisella tasolla riittävän nopeasti, joten alueiden on toimittava. Väestörakenteen muutos, uusien tilojen ja palvelujen tarve pakottaa meidät valmistelemaan sote-palvelujen kehittämistä alueilla, puheenjohtaja Miia Antin toteaa piirijärjestön tiedotteessa.

Hämeenlinnassa tiistaina koolla olleiden kokoomusvaikuttajien mielestä sote-asioiden valmistelua on jatkettava ripeällä aikataululla.

Demariryhmä kriittinen

Päijät-Hämeessä hyvinvointiyhtymän aikeet sote-palveluiden yhteisyrityksen perustamisesta jakavat mielipiteitä. SDP äänesti vastaan, kun yhtymän hallitus päätti pari viikkoa sitten valmistelun käynnistämisestä äänin 4–3.

Lahden SDP:n valtuustoryhmä pitää tärkeänä, että yhteisyrityksen perustamisen lainmukaisuus tutkitaan "perin pohjin". Valtuustoryhmän mukaan yhtymän on toimittava sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan asiallisesti, jottei sosiaali- ja terveysuudistuksen muutosrahoituksen saamista Päijät-Hämeeseen vaaranneta.

Demariryhmä haluaisi selvittää vaihtoehtoa, jossa julkinen puoli omistaisi yhtiöstä enemmistön. Esitetyssä mallissa yksityisen omistusosuus olisi 51 prosenttia.

– Nyt esitetty malli antaa yhtiössä päätösvallan yksityisen toimijan käsiin. Käytännössä markkinoilla on vain kaksi yhtiötä, jotka voivat vastata yhteisyrityksen tarpeisiin, mikä tarkoittaa, että markkinat eivät sote-sektorilla toimi. Kyseinen tilanne aiheuttaa suuren vaaran kermankuorintaan voitoilla, jos kilpailu ei toimi, valtuustoryhmä toteaa kannanotossaan.

Demarit pelkäävät, että yhtiömalli voi johtaa työehtosopimusten kilpailuttamiseen halvempiin.

– Emme hyväksy työntekijöiden siirtämistä halvemman työehtosopimuksen piiriin. Hyvinvointiyhtymää on kehitettävä tiiviissä yhteistyössä yhdessä henkilökunnan kanssa, valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu toteaa tiedotteessa.

Ratkaisu kesäkuussa

Yhteisyrityksen perustaminen on tarkoitus tuoda päätettäväksi kesäkuun yhtymäkokoukseen. Yritysmuotoinen toiminta alkaisi ensi vuoden alussa Lahdessa sekä Kärkölässä ja laajenisi Myöhemmin maakunnalliseksi. Jo tällä hetkellä noin puolet yhtymän perusterveydenhuollon palveluista toimii ulkoistettuina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.