Tutkija Trumpin Lähi-itä-suunnitelmasta: Alentava, täysin yksipuolinen ja lähes shokeeraava

Palestiinalaisjohtajat, muiden muassa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas, ovat torpanneet rauhansuunnitelman ja sanoneet sitä mahdottomaksi hyväksyä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Se, että Yhdysvallat ja Israel laativat Lähi-itään rauhansuunnitelman palestiinalaisia kuulematta, on melkein shokeeraavaa, tutkija sanoo.

– Tapa, jolla (suunnitelma) tehtiin, on alentava ja täysin yksipuolinen. Tietääkseni palestiinalaisten kanssa ei käyty mitään epävirallisiakaan keskusteluja, jotta olisi voitu päästä edes johonkin yhteisymmärrykseen, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger sanoi keskiviikkona.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitteli tiistaina pitkään lykkääntyneen Lähi-idän rauhansuunnitelmansa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Israelin presidentin Benjamin Netanjahun kanssa.

Palestiinalaisjohtajat torppasivat heti suunnitelman, jota palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas nimitti salaliitoksi. Sen mukaan muun muassa Israelin siirtokunnat Länsirannalla säilyisivät osana Israelia eikä palestiinalaispakolaisilla olisi oikeutta palata Israeliin. Jerusalem säilyisi Israelin jakamattomana pääkaupunkina, mutta palestiinalaiset saisivat oman pääkaupunkinsa Itä-Jerusalemin yhteishallintoalueille.

"Palestiinalaiset väsyneitä väkivaltaan"

Mülhberger pitää Trumpin rauhansuunnitelmaa ennemmin neuvotteluehdotuksena, jonka palestiinalaiset aikovat todennäköisesti jättää huomiotta.

– Tavallaan se on heiltä järkevääkin, koska he eivät ole olleet osa prosessia eikä heitä ole siinä kuultu. Sen sijaan luulen, että palestiinalaiset yrittävät saada poliittista tukea esimerkiksi EU:lta ja varmistuksen siitä, että nykyinen tilanne – niin vaikea kuin se heille onkin – pysyy entisellään, Mühlberger uskoo.

Käytännössä palestiinalaisten keinot vaikuttaa omaan tilanteeseensa ovat vähissä.

– Alueella on aina vaarana, että väkivaltaisuuksia syttyy. Mutta uskon, että palestiinalaiset ovat väkivaltaan lopen väsyneitä. He ovat valinneet sen tien monesti viime vuosikymmeninä ja oppineet, ettei heillä ole siinä voitettavaa.

Ulkovallat varovaisia kommentoimaan

Ulkovaltojen reaktiot Trumpin esitykseen ovat olleet vaimeita. Esimerkiksi Ranska lupasi "perehtyä tarkoin" suunnitelmaan, mutta korosti pitävänsä yhä kiinni niin sanotusta kahden valtion ratkaisusta, joka noudattaa kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisesti sovittuja linjauksia. Myös EU on korostanut samaa.

Mülhberger epäilee, että ulkovallat ovat odottavalla kannalla monestakin syystä.

– Luulen, että yksi syy liittyy Trumpin ulkopolitiikkaan: sen suhteen on joskus parempi odottaa ja katsoa, mitä oikeasti tulee tapahtumaan ennen kuin ottaa kantaa.

Hänen mukaansa toinen syy voi liittyä viime päivien Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotispäiväjuhlallisuuksiin.

– Tilanne on latautunut, minkä takia poliitikot eivät ehkä juuri nyt ole halukkaita kommentoimaan tällaista suunnitelmaa, joka nostattaa useita vaikeita kysymyksiä palestiinalaisten perusoikeuksista.

Sopimus voi sataa ääniä Netanjahun laariin

Monet uskovat, että Trump ja Netanjahu päättivät esitellä suunnitelmansa juuri nyt kääntääkseen ihmisten huomion pois omista ongelmistaan. Trumpista on käynnissä virkarikosoikeudenkäynti Yhdysvaltojen senaatissa. Netanjahu puolestaan on joutumassa oikeuteen korruptiosyytteistä, minkä lisäksi Israelissa järjestetään maaliskuussa vaalit.

Mülhbergerin mukaan Trumpin kanssa hierottu suunnitelma voi lisätä Netanjahun kannatusta, vaikkei suunnitelmaa koskaan pantaisikaan toimeen.

– Sillä Netanjahu voi kuitenkin osoittaa äänestäjille, että hän on yhteisymmärryksessä Israelin suurimman tukijan kanssa ja voi taata heidän turvallisuutensa. Luulen, että Trumpin kannalta suunnitelman hyödyt jäävät vähäisemmäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.