Kiinan ryhmämatkailun kiellosta tulossa suonenisku Suomenkin matkailualalle

MaRan toimitusjohtaja arvioi, että kiinalaisten peruutuksia pystytään kenties tasapainottamaan matkamyynnillä Eurooppaan. LEHTIKUVA / TARMO LEHTOSALO

STT

Kiinan määräämästä ryhmämatkailun kiellosta on tulossa suonenisku myös Suomen matkailualalle. Silti tilanne ei ole Suomelle yhtä vaikea kuin ruplan arvon heikkenemisen seuraukset olivat vuonna 2013 ja sen jälkeen, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Vaikka kiinalaisten matkailijoiden osuus on meillä tärkeä ja kasvamassa, silti heidän määränsä ulkomaalaisten yöpymisistä Suomessa on vähän yli viisi prosenttia. Jos mukaan lasketaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset, kiinalaisten osuus luonnollisesti laskee vielä oleellisesti, Lappi kertoo.

Venäläisiä matkailijoita yöpyi Suomessa ennen vuoden 2013 ruplan arvon laskua enimmillään 1,6 miljoonaa vuodessa. Yöpymisten määrä laski tuosta pahimmillaan alle puoleen.

– Mutta en tällä vertailulla vähättele Kiinan tai Aasian turistien merkitystä Suomen matkailualalle. Sieltä tulee Suomen matkailun asiakasmäärän kasvu, MaRan toimitusjohtaja täsmentää.

Lisää kotimaan hiihtolomalaisia Lappiin?

Suomessa Lappi on ollut kiinalaisten matkailijoiden suosima kohde.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoi STT:lle, että aiemman arvion mukaan noin puolet Lappiin saapuvista kiinalaista tulee ryhmämatkalla.

– Kiinassa matkanjärjestäjillä on kuitenkin ollut tapana kokoilla yksittäisiä matkailijoita samoihin kulkuyhteyksiin, jolloin tulijat saattavat näyttää ulospäin ryhmältä. Niin sanotuista irtomatkailijoista koottu löyhä ryhmä voi olla jonkin näkökulman mukaan ryhmämatka. Virallista tulkintaa tästä ei ole vielä meille saatu, Kärkkäinen valottaa.

MaRan Lappi arvioi, että Pohjois-Suomen talvisesongille saapumatta jäävien kiinalaisten tilalle saadaan uusia matkailijoita, ainakin jonkin verran.

– On mahdollista suunnata vielä myyntiä Eurooppaan. Myös Suomen hiihtolomaviikkojen lomalaisista saattaisi olla mahdollista saada vapautuville paikoille matkailijoita. Ensin on kuitenkin saatava tarkemmin tietoon, miten paljon kiinalaisten matkoja peruuntuu.

Finnairista ei kyetty sunnuntaina antamaan ensiarvioita siitä, miten Kiinan juuri määräämä ryhmämatkakielto vaikuttaa yhtiön lentovuorojen asiakasmääriin.

– Muutoksen vaikutuksia on vielä liian aikaista arvioida, sanoi yhtiön mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.