Trump uhkasi EU:ta autotulleilla kauppaneuvottelujen vauhdittamiseksi

Mnuchin esitti varoituksensa Maailman talousfoorumin WEF:n kokouksessa Sveitsin Davosissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi EU:ta keskiviikkona autotulleilla unionin ja Yhdysvaltojen pitkään jatkuneiden kauppaneuvottelujen vauhdittamiseksi.

– Euroopan unioni on hankalampi neuvottelukumppani kuin mikään muu. He ovat käyttäneet meidän maatamme hyväksi monien vuosien ajan, Trump sanoi Fox-televisiokanavalle Maailman talousfoorumin WEF:n kokouksessa Davosissa Sveitsissä.

– Viime kädessä siitä tulee helppoa, sillä jos emme pääse sopimukseen, meidän täytyy asettaa 25 prosentin tulli heidän autoilleen, Trump jatkoi.

Trumpin mukaan hänen kauppapoliittinen huomionsa kohdistuu nyt Eurooppaan. Yhdysvallat ja Kiina pääsivät sopuun kauppaneuvotteluissaan viikko sitten.

– Halusin odottaa, että saan valmista aikaan Kiinan kanssa. En halunnut neuvotella Kiinan ja Euroopan kanssa yhtä aikaa, Trump sanoi.

Valtiovarainministeri uhkaili myös

Myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin varoitti keskiviikkona EU:ta eurooppalaiselle autotuonnille asetettavilla tulleilla, jos Euroopan maat ottavat käyttöön kansainvälisiin teknologiayhtiöihin kohdistuvan digiveron.

– Jos ihmiset haluavat asettaa mielivaltaisesti veroja meidän digitaalisille yrityksillemme, me harkitsemme mielivaltaisten verojen asettamista autonvalmistajille, Mnuchin sanoi Davosissa.

Ranska sääti viime vuonna veron, joka on kolme prosenttia suurten teknologiayhtiöiden maassa saamasta liikevaihdosta. Yhdysvallat on sanonut veron kohdistuvan erityisesti amerikkalaisyhtiöihin, kuten Appleen , Amazoniin , Facebookiin ja Googleen .

Myös Britannia ja Italia ovat suunnitelleet vastaavanlaisen veron käyttöönottoa.

Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron sopivat tiistaina Ranskan digiveroa koskevan kauppakiistan käsittelyn jatkamisesta vuoden loppuun. Yhteisymmärrys siirsi Yhdysvaltojen asettamaa tulliuhkaa.

Britannian valtiovarainministeri Sajid Javid sanoi Davosissa, että maa aikoo jatkaa teknologiajätteihin kohdistuvan digiveron valmistelua Yhdysvaltojen uhkailusta huolimatta. Javidin mukaan vero on määrä ottaa käyttöön huhtikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.