Autosport: F1-sarjaan palaava hollantilaisrata salaa ratatietoja talleilta: "Haluamme radalle vanhan hyvän ajan kilvanajoa"

STT

Formula ykkösten MM-sarjaan palaava hollantilainen Zandvoortin rata salaa ratatietoja formula ykkösten talleilta, jotta nämä eivät ehtisi opetella radan metkuja liian hyvin ennakkoon.

Autosportin mukaan radan henkilökunta haluaa, että tallit joutuvat etsimään autoihinsa parhaat säädöt vasta toukokuisen F1-viikonlopun perjantain harjoituksissa.

– Kaikki nykyiset F1-tallit toimivat tieteellisesti. Jos me kerromme heille kaiken datan etukäteen, ei kestä kauan, kun tieto on syötetty tallien simulaattoreihin. Juuri tämän me haluamme välttää, Zandvoortin urheilujohtaja Jan Lammers kertoi Autosportille.

Lammersin mukaan radan suunnitellut Dromo ja sen johtaja Jarno Zaffelli kertovat talleille ennakkoon vain kaikkein olennaisimmat tiedot. Monet radan yksityiskohdat valkenevat talleille vasta harjoituksissa.

– Haluamme radalle vanhan hyvän ajan kilvanajoa. Ehkä tämä tekee kilpailusta vähän vaikeammin ennakoitavan, Lammers sanoi.

Zandvoortin taktiikkana on myös taata yleisölle se, että tallit ajavat perjantain harjoituksissa useita kierroksia oppiakseen autojensa käyttäytymistä radalla.

Zandvoortissa kisataan MM-sarjan Hollannin grand prix 3. toukokuuta. Edellinen F1-kisa radalla ajettiin vuonna 1985, ja sen jälkeen rataa on uudistettu ja uudistetaan yhä.

Valtteri Bottaksen ja Kimi Räikkösen tähdittämä F1-kausi alkaa tuttuun tapaan Australian Melbournesta. Kauden avauskisa ajetaan 15. maaliskuuta. Peräti 22 kilpailua sisältävä kausi päättyy Abu Dhabissa 29. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Lahden Alasenjärven rannalla on nyt uusi avantosaunapaikka – taustalla yli 200 nimeä kerännyt kuntalaisaloite
 4. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin
 7. Päijät-Hämeessä noin 50 influenssatapausta viikossa – Akuutti24:ssä ei ole ollut ruuhkia
 8. Omaisuusrikosten selvitysaste ja -ripeys vaihtelevat kunnittain ja vuosittain Päijät-Hämeessä
 9. Fortum siirtää paukkuja tuuli- ja biovoimaan – kivihiilestä luovutaan Suomessa jo 2025
 10. Olohuoneesta tuli kuntosali, jossa liukastellaan villasukilla ja punnerretaan – kotijumpan suosion takana ovat helppous ja hinta, sanoo lajin kärkinimi Anna Saivosalmi
 11. Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen
 12. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 13. Hurja 210 miljoonan euron säästötavoite maakuntatason sote-toimijoilla – väkeä on vähennetty yt-neuvotteluissa jo ainakin 1 100 henkilötyövuoden verran
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.