Taitoluisteluliitolta kilpailukiellon saanut valmentaja voinee jatkaa seurapuolella – "Toimivaltamme ei riitä"

Kilpailukieltoon johtanut prosessi kesti noin kymmenen kuukautta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Suomen taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta antoi perjantaina valmentajalle vuoden kilpailukiellon, mutta päätös ei ylettyne seurajoukkuevalmennukseen.

– Toimivaltamme ulottuu omiin tapahtumiimme. Hän on seuran palkkalistoilla, ei meidän, Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoi STT:lle.

Kilpailukielto koskee Taitoluisteluliiton alaista kilpailutoimintaa, mutta on epäselvää, ulottuuko se mahdollisesti myös kansainvälisiin kisoihin.

– Meillä on ensi viikolla istunto, jossa selvitämme, mitä kaikkea tämä kilpailukielto tarkoittaa. Konsultoimme myös kansainvälistä liittoa, Wuorenheimo kertoo.

Kurinpitolautakunta määräsi valmentajan 12 kuukauden kilpailukieltoon asiattoman käytöksen vuoksi. Samalla toinen valmentaja sai varoituksen.

Kurinpitolautakunnan päätöksen mukaan vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja syyllistyi "urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä".

Aiheesta laajan artikkelin julkaisseen Ylen mukaan vuoden kilpailukiellon saanut on suomalainen muodostelmaluisteluvalmentaja. Yle haastatteli juttuaan varten kolmeatoista entistä muodostelmaluistelijaa.

STT:n tiedossa ei ole, aikooko valmentajan seura mahdollisesti reagoida kilpailukieltoon jotenkin. Kurinpitolautakunnan päätökseen voi hakea muutosta Urheilun oikeusturvalautakunnasta.

"Hyvin laaja kokonaisuus"

Wuorenheimon mukaan annettu rangaistus on kovin, jonka liiton kurinpitolautakunta pystyy antamaan.

– Meillä ei ole mahdollisuutta puuttua työoikeudellisiin asioihin. Toivon tietysti, että seura suhtautuu asiaan vakavasti ja miettii asiaa osaltaan. Käsitykseni mukaan hän (kilpailukiellon saanut valmentaja) valmentaa yhä.

Kilpailukieltoon johtanut prosessi kesti noin kymmenen kuukautta. Asiaa selvitti ensin Olympiakomitea ja sitten Suomen urheilun eettinen keskus SUEK.

– Tämä on hyvin laaja kokonaisuus. SUEK toimitti meille raporttinsa lokakuussa. Prosessissa meni pitkä aika, mutta kaikkien kannalta on hyvä, että asiaa on tutkittu perinpohjaisesti.

Wuorenheimon mukaan tapaus on laajuudessaan ainutlaatuinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Akuutti24:ssä ruuhkaa – soita tähän numeroon ennen päivystykseen hakeutumista
 4. Lahden Alasenjärven rannalla on nyt uusi avantosaunapaikka – taustalla yli 200 nimeä kerännyt kuntalaisaloite
 5. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 8. Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin
 9. Päijät-Hämeessä noin 50 influenssatapausta viikossa – Akuutti24:ssä ei ole ollut ruuhkia
 10. Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen
 11. Omaisuusrikosten selvitysaste ja -ripeys vaihtelevat kunnittain ja vuosittain Päijät-Hämeessä
 12. Olohuoneesta tuli kuntosali, jossa liukastellaan villasukilla ja punnerretaan – kotijumpan suosion takana ovat helppous ja hinta, sanoo lajin kärkinimi Anna Saivosalmi
 13. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 14. HS: Lääkäri sai varoituksen syöpäpotilaiden hoitamisesta dieetillä
 15. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.