"Kyllä hän ihan tahallaan vähän kärjistikin" – Musiikkineuvos Klaus Järvinen muistetaan Levyraadista sekä Pop & Jazz Konservatorion perustamisesta

Levyraati-ohjelmasta tuttu musiikkineuvos Klaus Järvinen kuoli Malmin sairaalassa perjantai-iltana. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

STT

Perjantai-iltana kuollut musiikkivaikuttaja Klaus Järvinen tuli suurelle yleisölle tutuksi etenkin televisio-ohjelmasta Levyraati, jonka vakituisena tuomarina hän toimi vuosina 1976–1989. Legendaarisessa musiikkiohjelmassa vakituisista ja vaihtuvista tuomareista koostuva raati arvioi valikoiman musiikkikappaleita pisteyttämällä ja antamalla sanallisen arvion.

– Järvinen tiesi musiikista mielettömästi. Se oli sellainen naureskeleva ja virnuileva, sillä oli sellainen jännä katse, muistelee STT:lle Tapani Ripatti, joka oli yksi kolmesta vakituisesta tuomarista 1970-luvun lopulla. Ripatti siirtyi sittemmin Ylen palvelukseen eikä siksi jatkanut MTV:n suositussa ohjelmassa.

Ripatin mukaan Klaus Järvinen edusti Levyraadissa musiikillista asiantuntemusta, Ripatti itse taas pikemminkin tohottamista. Järvinen hahmotti kappaleiden rakennetta, kehui tai arvosteli soittotaitoa ja kuuli senkin, jos jokin sävelkulku oli lainattu muualta.

– Hänen pisteytyksensä perustui faktoihin. Kyllä hän ihan tahallaan vähän kärjistikin. Ainakin Levyraadissa Klaus oli virnuileva ja naureskeleva, ei ollut tosikko, sanoo Ripatti.

Osa katsojista – ja myös muusikoista – piti Järvisen tyyliä besserwisseröintinä. Esimerkiksi Sleepy Sleepers -yhtye julkaisi vuonna 1981 albumin nimeltä Levyraati, jossa kappaleiden rinnalla kuultiin parodinen mukaelma Levyraadista. Yksi parodiatuomareista oli Kulaus Vesinen. Eppu Normaali taas ilmaisi oman näkemyksensä kappaleella Musiikillishygieeninen lausunto, jossa vinoillaan Järviselle.

Ripatin mukaan Levyraadin suosio perustui osin juuri siihen, että vakiotuomareilla oli omat roolinsa ja tyylinsä. He muodostivat toisiaan täydentävän kokonaisuuden.

– Ihmiset, jotka katsoivat Levyraatia, saattoivat pisteyttää ja arvostella meitä raatilaisia.

"Hän sai raivattua opistolle resurssit"

Musiikkineuvos Klaus Järvisen pitkäaikaisempi elämäntyö oli Pop & Jazz Konservatorio, aiemmin Oulunkylän Pop & Jazz -opisto. Se perustettiin vuonna 1972.

Pop & Jazz Konservatorion nykyinen rehtori Janne Murto tuli Järvisen seuraajaksi parikymmentä vuotta sitten. Hän muistaa Järvisen jo siltä ajalta, kun hän itse kävi koulua Oulunkylän yhteiskoulussa ja Järvinen oli samassa koulussa musiikinopettajana. Murto halusi 14-vuotiaana koulun big bandiin, jossa hänen veljensä jo soitti pianoa.

– Sain Klasun kädestä tenorisaksofonin. Klasu sanoi, että olethan sä jo vähän vanha, mutta tässä olis tämmöinen tenorisaksofoni, Murto kertoo.

Rock-taivaan nykyisistä suomalaistähdistä monikin on opiskellut Oulunkylässä – osa ennen nousuaan maineeseen, osa jo muusikonuraa tehtyään. Opiskelijoiden joukossa on ollut myös klassisen musiikin puolelta tunnettujen muusikoiden jälkeläisiä. Sen sijaan 1970–80-luvuilla opisto herätti epäilyksiä, ei vain perinteisen kulttuuriväen puolella, vaan myös rock-piireissä.

– Osa rock-väestä oli sitä mieltä, että eihän rockia voi opettaa, sehän on asenne. Itseään kunnioittava rokkari ei voinut sanoa, että hän opiskelee, sanoo Murto.

Murron mukaan Klaus Järvinen oli rytmimusiikkikoulutuksen näkyvä uranuurtaja Suomessa, mutta merkittävän osan käytännön opetustyöstä tekivät tämän vaimo Seija Järvinen ja muu opettajakunta.

– Klaus sai paljon julkisuutta, osin ehkä Levyraadin kautta. Hän sai raivattua opistolle resurssit ja sai sen valtion tuen piiriin. Hänen visionsa oli, että joka niemeen ja notkelmaan tulee rytmimusiikin opetusta, sanoo Murto.

– Jos ei Klasua ja silloista Pop & Jazz -opistoa olisi ollut, niin ei olisi Sibelius-Akatemiaan tullut jazzmusiikin osastoa – tuskin kansanmusiikin osastoakaan, ainakaan vielä 1980-luvulla, hän arvioi. Yli kolmasosa musiikkiopistoistakin tarjoaa nykyään myös rytmimusiikin opetusta.

"Värikäs ja särmikäs persoona"

Pop & Jazz Konservatorion historiaa kirjoittava kulttuurihistorian tutkija Janne Mäkelä luonnehtii Klaus Järvistä energiseksi ja voimakastahtoiseksi persoonaksi. Historian on määrä valmistua oppilaitokseen 50-vuotisjuhliin vuonna 2022.

– Hän oli hyvin energinen ja innostava, uranuurtaja alallaan. Hän oli värikäs ja särmikäs persoona ja herätti voimakkaita tunteita, sanoo Mäkelä.

– Varmaan jätti monenlaisia tuntoja taakseen, mutta saavutukset olivat mittavat. Ehkä juuri sen takia hän sai niitä saavutuksia aikaan, että vei vauhdikkaasti asioita eteenpäin.

Jazz oli Järvisen omin musiikkilaji, Mäkelän mukaan suuri intohimo. 1970-luvun musiikki-ilmapiirissä populaarimusiikki oli vähän epäilyttävää, mutta Järvinen tahtoi edistää myös rock- ja popmusiikkia.

– Hän ymmärsi ihmisten erilaisia lähtökohtia ja musiikkimaailmoja. Hän tajusi, että pitää olla laaja-alaisesti liikkeellä. Järvinen loi yhteydet kulttuuri- ja opetushallintoon. Oli aika paljon työtä siinä, että hän sai hyväksytyksi tämän alan, sanoo Mäkelä.

Järvisen oma intohimo juuri jazziin näkyi Mäkelän mukaan myös Levyraadissa.

– Kyllä hän jazzbiiseille antoi täysiä pisteitä ja muille vähän vähemmän. Se herätti varmaan tunteita rokkareiden ja miksei muidenkin ihmisryhmien parissa, arvelee Mäkelä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 4. Päijät-Hämeessä noin 50 influenssatapausta viikossa – Akuutti24:ssä ei ole ollut ruuhkia
 5. Fortum siirtää paukkuja tuuli- ja biovoimaan – kivihiilestä luovutaan Suomessa jo 2025
 6. Lahden Alasenjärven rannalla on nyt uusi avantosaunapaikka – taustalla yli 200 nimeä kerännyt kuntalaisaloite
 7. "Innostus on niin vahva, että on vaikea jättäytyä pois", sanoo menestynyt kuoronjohtaja
 8. Olohuoneesta tuli kuntosali, jossa liukastellaan villasukilla ja punnerretaan – kotijumpan suosion takana ovat helppous ja hinta, sanoo lajin kärkinimi Anna Saivosalmi
 9. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 10. Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin
 11. Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen
 12. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 13. Yön uutiskooste: Amazon-miljardööri Jezz Bezos lahjoittaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun 10 miljardia dollaria - lue yön uutiskooste
 14. Hurja 210 miljoonan euron säästötavoite maakuntatason sote-toimijoilla – väkeä on vähennetty yt-neuvotteluissa jo ainakin 1 100 henkilötyövuoden verran
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 3. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 6. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 7. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä
 8. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 9. Fingerpori 17.2.2020
 10. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 11. Viivi ja Wagner 17.2.2020
 12. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 13. Poliisi: Raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hartolassa kadonnut mies löytyi kuolleena Joutsasta
 15. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.