EU:n kauppakomissaari: Autotullien uhka ei noussut esiin Washingtonissa

EU:n kauppakomissaari Phil Hoganin mukaan autotullien uhkaa ei käsitelty Washingtonissa käydyissä neuvotteluissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltojen mahdollisten autotullien uhka ei noussut esiin kauppakeskusteluissa Washingtonissa tällä viikolla, sanoo EU:n kauppakomissaari Phil Hogan.

Washington Post -lehti kertoi aiemmin, että Yhdysvallat suunnittelisi eurooppalaisille autoille 25 prosentin tulleja. Lehden mukaan tulliuhkailun syynä oli se, että presidentti Donald Trump halusi Saksan, Ranskan ja Britannian syyttävän julkisesti Irania ydinsopimuksen uhmaamisesta. Aiemmin tällä viikolla maat kertoivatkin käynnistävänsä ydinsopimukseen kirjatun riidanratkontamekanismin, lehden mukaan uhkailuista riippumatta.

Saksan puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer vahvisti torstaina, että lehden tiedot tulliuhkailuista pitivät paikkansa.

Yhdysvallat irtautui vuonna 2018 Iranin ydinsopimuksesta yksipuolisesti.

Hoganin mukaan tulliuhkaa ei Washingtonissa mainittu.

– Sitä ei mainittu, sitä ei juurikaan mainittu, hän sanoi toimittajille torstaina paikallista aikaa.

Kauppakomissaari kertoi kuulleensa kerrotuista tulliuhkailuista mediasta.

– Minua ei ainakaan ole niistä briiffattu, Hogan sanoi.

Tulleilla uhkailu tyypillistä Trumpia

Trumpin kerrotaan käyttävän mielellään tulleilla uhkailua erilaisten asioiden edistämiseen. Tullikorotukset ovat olleet osa neuvottelutaktiikkaa esimerkiksi Yhdysvaltain ja Kiinan rajussa kauppakiistassa, joka saavutti yhden pisteen keskiviikkona kun maat allekirjoittivat ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen.

Trump nosti ulkomaisille autoille mahdollisesti asetettavat tuontitullit esiin vuonna 2018, oletettavasti suojellakseen Yhdysvaltojen autoteollisuutta. Tuolloin mahdollisista tulleista huolestuivat niin eurooppalaiset kuin japanilaisetkin autonvalmistajat.

Washington Postin mukaan Trumpin oli tarkoitus vaikuttaa tulleilla myös eurooppalaisten maiden kanssa käytäviin kauppaneuvotteluihin. Lehden tulkinta on, että Iran-kysymyksessä presidentti hallintoineen pyrki vaikuttamaan myös tiettyjen EU-maiden ulkopoliittisiin painotuksiin.

Japanin osalta autotullien uhka näytti väistyvän viime syyskuussa solmitun kauppasopimuksen myötä. Euroopassa taas pelko tullien tulosta lientyi marraskuussa kun sekä Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross että Euroopan komission tuolloinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toivat haastatteluissa esiin näkemyksensä siitä, että tulleja ei ole tulossa.

Mahdolliset autotullit iskisivät myös Suomeen, sillä merkittävä osa Uudenkaupungin autotehtaan valmistamista autoista myydään Yhdysvaltoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.