Senaatin sinetti Pohjois-Amerikan kauppasopimukselle – demokraatit ja republikaanit lähes yksimielisiä

Meksikon presidentti Pena Nieto, USA:n presidentti Donald Trump ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau allekirjoittivat USMCA-sopimuksen syntymisestä jo loppuvuodesta 2018. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt uuden Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, jonka maa on neuvotellut yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

Uusi sopimus on nimeltään Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus eli USMCA, ja sen on määrä korvata aiempi Nafta-sopimus.

Vapaakauppasopimus on yhdistänyt harvinaisella tavalla demokraattien ja republikaanien rivit sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Torstaina sopimuksen puolesta äänesti 89 sadasta senaattorista.

Maat allekirjoittivat kauppasopimuksen jo yli vuosi sitten, mutta edustajainhuoneen demokraatit viivyttivät sen vahvistamista listaten erilaisia muutostoiveita. Sopimustekstiin ilmestyikin esimerkiksi tiukennuksia ympäristönormeihin sekä lisätakeita siitä, että Meksiko toteuttaa sopimuksen edellyttämät uudistukset työehtoihin.

Sopimus ei vieläkään tyydyttänyt kaikkia poliitikkoja. Esimerkiksi osa demokraateista on sitä mieltä, että sopimus ei huomioi tarpeeksi ilmastonmuutoksen uhkaa.

– Tänään senaatti hyväksyi USMCA-sopimuksen, johon tehdyt muutokset ovat osoitus demokraattien osoittamasta johtajuudesta, edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraattien Nancy Pelosi sanoi äänestyksen jälkeen.

Myös Meksiko on jo hyväksynyt muutokset, Kanadalla äänestys on vielä edessä.

Trump pääsi eroon "työpaikantappajasta"

Vapaakauppasopimus vaatii voimaan tullakseen vielä presidentti Donald Trumpin allekirjoituksen. Se epäilemättä saadaan, sillä Trump on ajanut voimakkaasti uutta sopimusta. 26 vuotta vanhaa Naftaa Trump on toistuvasti kutsunut "työpaikantappajaksi".

Sopimuksen läpimenoa pidetään lyhyen ajan sisällä jo toisena kauppapoliittisena voittona Trumpille. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasovun ensimmäinen vaihe allekirjoitettiin keskiviikkona.

Asiantuntijoiden mukaan Nafta kohteli tiettyjä alueita paremmin kuin toisia, mutta yleisesti ottaen kauppasopimus toi kasvua ja nosti elintasoa koko Pohjois-Amerikassa. Päivitystarpeet olivat kuitenkin ilmeisiä, sillä sopimus ei tunnistanut esimerkiksi verkkokauppaan tai tekijänoikeuksiin liittyviä muuttuneita olosuhteita.

Yhdysvaltain kauppaviranomaisen huhtikuisen raportin mukaan uudelta sopimukselta voi odottaa kohtalaisia myönteisiä vaikutuksia maan talouteen. Tämä johtuu raportin mukaan pitkälti kauppasäädösten selkeytymisestä. Sen sijaan autotuotannossa voivat vähentyä sekä määrät että myynti.

Uuden kauppasopimuksen hyväksyminen jäi kuitenkin torstaina senaatissa sivujuonteeksi. Päähuomion saivat Trumpin virkasyytteet, joihin liittyvät muodollisuudet jatkuivat senaatissa.

Varsinaisen oikeudenkäynnin on määrä alkaa ensi tiistaina. Republikaanitaustaisen Trumpin odotetaan saavan vapauttavan tuomion republikaanienemmistöiseltä senaatilta. Viraltapanoon vaadittaisiin kahden kolmasosan enemmistöpäätös.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Akuutti24:ssä ruuhkaa – soita tähän numeroon ennen päivystykseen hakeutumista
 4. Lahden Alasenjärven rannalla on nyt uusi avantosaunapaikka – taustalla yli 200 nimeä kerännyt kuntalaisaloite
 5. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin
 8. Päijät-Hämeessä noin 50 influenssatapausta viikossa – Akuutti24:ssä ei ole ollut ruuhkia
 9. Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen
 10. Omaisuusrikosten selvitysaste ja -ripeys vaihtelevat kunnittain ja vuosittain Päijät-Hämeessä
 11. Olohuoneesta tuli kuntosali, jossa liukastellaan villasukilla ja punnerretaan – kotijumpan suosion takana ovat helppous ja hinta, sanoo lajin kärkinimi Anna Saivosalmi
 12. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 13. HS: Lääkäri sai varoituksen syöpäpotilaiden hoitamisesta dieetillä
 14. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.