Suomen harmaantuminen raastaa talouskasvua lakkoaaltoja enemmän, sanoo Hypo

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että väestön ikääntyminen leikkaa jopa prosentin Suomen talouskasvusta vuosittain LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Suomen talouskasvu kuluvana vuonna on tasan prosentti, arvioi asuntorahoitukseen keskittynyt luottolaitos Hypo ennusteessaan. Vuonna 2021 talouskasvu hiipuu 0,8 prosenttiin.

Lisäksi Hypon ennusteen mukaan työttömyyden pieneneminen pysähtyy tänä ja ensi vuonna 6,5 prosenttiin.

Hypon tämän vuoden kasvuennuste on linjassa valtiovarainministeriön (VM) ja Suomen Pankin ennusteen kanssa. Myös VM ennustaa tälle vuodelle prosentin kasvua, Suomen Pankki povaa kasvun jäävän 0,9 prosenttiin.

Hypon ennuste ensi vuodelle lähtee kuitenkin eri uralle. Hypo uskoo kasvun edelleen hiipuvan, kun Suomen Pankki ja VM uskovat kasvun hieman kiihtyvän 1,1 prosenttiin.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että väestön ikääntyminen leikkaa jopa prosentin Suomen talouskasvusta vuosittain. Ikääntyviä poistuu työmarkkinoilta enemmän kuin nuoria työnhakijoita tulee, ja ikääntyvien työllisten tuottavuus hidastuu.

– Ikääntyminen iskee talouteen aiemmin ajateltua pahemmin. Kuluvan vuoden talouskasvulle ikääntyminen on isompi tekijä kuin hallituksen kaikki toimet tai mahdolliset lakkoaallot. Ja sama voima nakertaa näkymiä vielä vuosikymmeniä, ennusteessa todetaan.

Brotheruksen mukaan alkaneena vuonna taantumaa pitävät loitolla kuluttajat ja kotimainen kysyntä.

Tylsyys saisi palata

Hypo uskoo, että maailmantaloudessa kasvu kohenee hitaasti. Globaali kasvu yltää tänä vuonna 3,4 prosenttiin pääosin kehittyvien maiden puskemana. Hypo toivoo tylsyyden – siis tasavarman kasvun, korkean työllisyyden ja ostovoiman lisääntymisen – paluuta maailmantalouteen.

Euroalueelle Hypo povaa miinuskorkoja ja piiputtavaa teollisuutta, johon varjonsa heittää brexit ja Britannian käynnistyvät sopimusneuvottelut EU:n kanssa. Euroopan keskuspankin uskotaan jatkavan elvyttävällä linjalla myös uuden pääjohtajan Christine Lagarden johdolla.

Globaalin talouden näkökulmasta marraskuussa järjestettäviä Yhdysvaltain presidentinvaaleja pidetään ennalta vuoden tärkeimpänä hetkenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.