Australiassa saadaan vihdoin kaivattuja sateita – ne voivat kuitenkin luoda lisää ongelmia

Palot ovat koetelleet paitsi Australian asukkaita myös luontoa ennennäkemättömällä tavalla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Australian itä- ja kaakkoisosissa on vihdoin saatu kauan kaivattuja sateita. Esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin maastopaloalueille oli torstaina luvassa 10–15 millimetrin sadekertymiä, kertoi Sydney Morning Herald.

Sateiden tulo herätti australialaisissa suurta riemua, minkä he antoivat näkyä esimerkiksi Twitterissä, kertoo uutiskanava SBS.

Uudessa Etelä-Walesissa asuva maanviljelijä Nick Andrews ajoi rankkasateen kunniaksi partansa, jota oli kasvattanut lähes kaksi vuotta kunnollisen vedentulon odotuksessa.

– Se oli kunnon kaatosade, koko paikka tulvi, hän kuvaili.

Paikallisen sääviranomaisen mukaan suurimmassa osassa Uutta Etelä-Walesia on odotettavissa sateita, jotka saattavat jatkua maanantaihin asti. Ilmantieteen laitos ennustaa uutiskanava ABC:n mukaan, että sadetta voi paikoin tulla ja torstain ja sunnuntain välillä 30–80 millimetriä.

Ukkosmyrskyjä halki viikon

Sateiden kääntöpuolena on, että vettä voi tulla niin rankasti, että sen vuoksi voi nousta nopeastikin rajuja tulvia. Säätieteilijät varoittavat myös ankarista ukkoskuuroista.

– Tulemme näkemään ankaria ukkosmyrskyjä halki viikon ja niiden kanssa erittäin rankkoja, lyhyitä kaatosateita, ennustaa paikallinen viranomainen.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös siitä, että paloalueilla saattaa sateen joukossa olla esimerkiksi tuhkaa ja maa-aineksia. Myös palojen vaurioittamat puut ovat vaarassa kaatua.

Sateet ja sään viileneminen ovat hyvä uutinen palomiehille, jotka ovat kuukausia taistelleet tuhoisien maastopalojen sammuttamiseksi. Paloissa on kuollut ainakin 28 ihmistä ja tuhansia koteja on tuhoutunut. Palojen arvioidaan tappaneen jopa miljardi eläintä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.