EU houkuttelee ilmastorahalla jäsenmaitaan luopumaan hiilikaivoksista ja turvemaista

Vihreästä ohjelmasta vastaava komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans korosti, että 100 miljardin euron ohjelma on vasta alku. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU-komissio odottaa jäsenmailta merkittäviä panostuksia ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun. Komissio on avannut tänään uutta, vihreään ohjelmaan liittyvää rahoitussuunnitelmaansa.

Tavoitteena on tukea erityisesti niitä unionin alueita, jotka kärsivät eniten siirtymisestä hiilettömään talouteen.

Reilun siirtymän ohjelmassa komissio pyrkii saamaan liikkeelle yhteensä 100 miljardia seuraavan seitsenvuotisen budjettikauden aikana. Tähän sisältyisi yksityistä rahaa InvestEU-ohjelmasta sekä lainarahaa Euroopan investointipankilta.

Uutta rahaa EU-budjettiin olisi luvassa 7,5 miljardia euroa, joka jaettaisiin jäsenmaille ilmastotavoitteita tukeviin hankkeisiin. Komissio odottaa, että jokaista ohjelmasta saatua euroa kohtaan jäsenmaat laittaisivat omaa rahaa likoon 1,5–3 euroa.

Komissiolähteen mukaan rahaa on tarjolla kaikille jäsenmaille, Suomi mukaan lukien. Vaurailta jäsenmailta odotettava oman rahan osuus on toki suurempi kuin takamatkalta tulevien, vähemmän kehittyneiden jäsenmaiden rahoitusosuus.

Tukea hiilestä ja turpeesta luopumiseen

Reilun siirtymän ohjelma on räätälöity ilmastonmuutoksen vastaisten toimien vauhdittamiseen. Hankeraha jaettaisiin tarkan kriteeristön mukaan. Suomen kannalta kiinnostavaa on, että yksi huomioiduista tekijöistä on turpeentuotanto.

Käytännössä rahoitettavilla hankkeilla pyritään auttamaan jäsenmaita muun muassa luopumaan fossiilisista energialähteistä niin, että niihin liittyvien työpaikkojen menetystä pystyttäisiin tasaamaan. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi tukea hiilivoiman parissa työskentelevien työntekijöiden uudelle työnhaulle ja uudelleenkouluttautumiselle.

Näin komissio haluaa patistella liikkeelle esimerkiksi Puolaa, joka on harannut vastaan yhteisistä ilmastotavoitteista sovittaessa. Joulukuun huippukokouksessa EU-maat sopivat ilmastoneutraaliuden tavoittelemisesta vuoteen 2050 mennessä, mutta hiilivoimaan nojaava Puola ei sitoutunut tavoitteen toimeenpanoon.

Ilmastoneutraaliudella tarkoitetaan sitä, että päästöjä tuotettaisiin vain niin paljon kuin niitä pystytään sitomaan.

Timmermans: 100 miljardia on vasta alku

Vihreästä ohjelmasta vastaava komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans kuvailee, että reilun siirtymän rahastolla komissio haluaa välittää viestin niin Kreikan hiilikaivoksille, Irlannin turvemaille kuin Baltian öljyliuskealueille siitä, että EU on niiden tukena siirtymässä vähähiiliseen tulevaisuuteen.

Timmermans korosti, että 100 miljardin euron ohjelma on vasta alku.

– Ilmastonmuutos koskettaa yhteiskuntamme perusteita. Uusiutuva energia, vihreät työpaikat, puhdas ilma ja vesi ovat huomisen hyvinvointia. Kaikkien, erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien, tulisi hyötyä tästä muutoksesta, Timmermans sanoi esitellessään suunnitelmaa EU-parlamentille.

Timmermans kertoi parlamentissa toivovansa, että jäsenmaat ottavat reilun siirtymän rahaston huomioon budjettineuvotteluissa.

Jäsenmaiden neuvottelut uudesta budjetista ovat kesken. Sopua vuosien 2021–2027 budjetista etsitään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin johdolla, mutta ratkaisun löytymiseen menee todennäköisesti useita kuukausia.

Odotuksissa biljoonavaikutus

Ursula von der Leyenin johtama EU-komissio haluaa, että jäsenmaat kiristävät ilmastotavoitteitaan lähivuosikymmenille. Komissio esitteli kunnianhimoisen Green Deal -ohjelmansa ennen joulua. Vihreä ohjelma koskettaa niin taloutta, liikennettä, energiantuotantoa, maataloutta, rakentamista kuin teollisuutta. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa luonnon monimuotoisuuden ja metsästrategian arvioiminen tulevina vuosina.

Tavoitteena on haalia mahdollisimman paljon rahaa ilmastotoimiin laajan kestävän rahoituksen suunnitelman kautta. Von der Leyen on puhunut jopa biljoonan eli tuhannen miljardin euron vaikutuksesta vuosikymmenen aikana.

Tuohon lukuun on kuitenkin laskettu mukaan kaikki mahdollinen liikkeelle lähtevä raha, eli unionilta tulevan rahoituksen lisäksi jäsenmailta ja muilta rahoittajilta odotetaan suuria panostuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.