Kun maailma voi pahoin, ihminen kaipaa lohdutusta – puheet syntisistä vauvoista eivät toimi

Saara Larkio

En ole käynyt kirkossa varmaan 10 vuoteen, enkä tämän kokemuksen jälkeen enää menekään. Jestas, mitä keskiaikaista ja kuivaa paasaamista siellä piti kuunnella!”

Puolitoista tuntia kestänyt jouluaaton jumalanpalvelus oli tuttavapiiriini kuuluvalle perheenisälle niin puistattava kokemus, että hän jäi miettimään, pitäisikö hänen erottaa lapsensa kirkosta.

Kun pappeja haastattelee lehtijuttuun, he ovat yleensä erinomaisia puhujia – pohdiskelevia ja ymmärtäväisiä. Mutta jostain syystä se, mitä pappi kirkossa kansalle puhuu, ei usein kohtaa nykyihmisen ajatusmaailmaa. Mitä papeille tapahtuu matkalla saarnatuoliin?

Erosinitse kirkosta parikymppisenä, koska en pystynyt hyväksymään kirkon patavanhoillisena pitämääni arvomaailmaa saati kirkon historiaa, jolle uskon vuoksi tappaminen ei ole vierasta. Tiede ei anna anteeksi, tiede tuo selkeyttä järjettömään maailmaan.

Kirkkokokemukseni ovat olleet lähes poikkeuksetta samanlaisia kuin tutulla perheenisällä: ankaraa puhetta höystettynä ankeilla virsillä. Poikkeuksena tietysti Lahden Gospelkuoro, halleluja! Ja häät, jolloin naftaliinista kaivetaan Vuorisaarna, Jeesuksen tunnetuin saarna, jossa puhutaan rakkaudesta kauniisti. Luulisi niin paksusta kirjasta kuin Raamattu löytyvän useamminkin jotain positiivista lainattavaa. Johan se aletaan yritysten johdossakin pikkuhiljaa ymmärtää, että pelolla johtaminen ei ole tätä päivää.

Kirkontutkimuskeskuksen tuoreen kyselyn mukaan 14 prosenttia käy joulukirkossa useimmiten, ja suurin osa heistä on eläkeikäisiä. Kirkko ennakoi jäsenmäärän laskevan edelleen tasaisesti, ja kastettujenkin määrä jatkaa laskuaan. Jos tähän halutaan muutosta, pitäisi ehkä poistaa sana saarnatuoli käytöstä ja vähentää muutenkin puheita, joissa raahaudutaan verisinä ja kärsivinä kohti surkeaa kohtaloa ja synnytetään syntisiä vauvoja.

Totta kai jumalanpalvelukset ovat vain osa kirkon toimintaa. Mutta niihin eksyy perhejuhlien takia usein juuri niitä potentiaalisia asiakkaita.

Kirkko on instituutio, joka käyttää valtaa muiden instituutioiden tavoin. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista sanomaa kirkko tuo esille. Positiivinen signaali lienee ainakin se, että Lahden seurakuntien -lehti julkaistaan tammikuussa ensi kertaa uudistuneessa asussa. Kolumnistina aloitti onnellisuusprofessori Markku Ojanen, ja haastatteluun oli saatu myös muusikko-näyttelijä Mikael Saari. Ehkä se siitä.

Marraskuussa2019 evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului yli 3,8 miljoonaa suomalaista. Me kirkkoon kuulumattomat olemme vähemmistö Suomen kansasta. Mitä minä siis välitän?

Arvostan seurakuntien tekemää työtä. Kirkollisverolla rahoitetaan monia avustus- ja tukiprojekteja, kerhoja ja harrastusmahdollisuuksia, jotka auttavat omalta osaltaan pitämään tätä yhteiskuntaa pystyssä. Se ei ole ihan vähän se.

Arvokasta on sekin, että ­hengellisen metelin ja pinnan kiillotuksen aikakaudella joku haluaa pysäyttää ihmisiä ajattelemaan syvällisiä.

Valjastakaamme hyvin aikein vapautemme ajatella asioista eri tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.