Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Pro uhkaavat kahden viikon lakoilla – "Kaikki kulminoituu kikyyn"

Pron työnseisauksen piirissä on kymmeniä yritysten toimipaikkoja ympäri Suomea. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Ammattiliitto Pro, Teollisuusliitto ja Paperiliitto uhkaavat kahden viikon työtaisteluilla. Lakot alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta. Työtaistelut uhkaavat sulkea sellu- ja paperitehtaita sekä Nesteen jalostamot. Yhteensä niiden piirissä on yli 38 000 työntekijää.

Kaikkien kolmen liiton piirissä neuvotteluissa hiertää kysymys kilpailukykysopimuksen mukaisesta 24 lisätyötunnista. Työntekijäjärjestöt haluavat niiden poistamista, mille työnantajaosapuolet eivät ole lämmenneet.

– Ehkä kaikki kulminoituu kikyyn, koska myös palkkaratkaisu on kiinni siitä, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa järjestö on kuitenkin valmis neuvottelemaan ratkaisusta nopealla aikataululla. Pro ja Teknologiateollisuus ovat hänen mukaansa neuvotelleet tällä viikolla kahdesti, mutta seuraavaa neuvottelua ei ole vielä sovittu.

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi sanoo, että osapuolet ovat lähentyneet toisiaan "vaikeissa kysymyksissä", mutta järjestö pitää kiinni kiky-tunneista.

– Me lähtökohtaisesti olemme sitä mieltä, että työaikaa ei tarvitse lyhentää. Tässä kysymyksessä olemme todella kaukana toisistamme, Ruohoniemi sanoo STT:lle.

Päänavaaja "unohdettu"

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ei hyväksy kiky-tuntien jatkamista uudessa sopimuksessa. Hän vetoaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton solmimaan sopimukseen, johon kiky-tunteja ei sovittu uudelleen työnantajan vetoomuksesta huolimatta.

Kyseinen sopimus koskee lähes 100 000:ta työntekijää. Vientialaa olennaisesti koskevaa sopimusta pidetään muille neuvotteluille suuntaa näyttävänä päänavaajana.

– Ensin vientialan työnantajat vaativat, että päänavaajaa ja viennin sopimusten mallia pitää suojella. Nyt kun Teknologiateollisuus sai sovittua Teollisuusliiton kanssa sopimuksen, vaatimukset on täysin unohdettu, Vanhala sanoo tiedotteessa.

Työnantajajärjestö varoittaa menetyksistä

Työnantaja- ja työntekijäpuolen käsitykset kiky-tuntien luonteesta eroavat runsaasti toisistaan. Esimerkiksi Paperiliitto viittaa kiky-tunteihin talkootyöaikana, joka solmittiin väliaikaisesti Suomen taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Työnantajärjestö Metsäteollisuuden mukaan työnajan pidentäminen kirjattiin työehtosopimuksiin pysyvästi.

– Ammattiliitoilta on nyt kadonnut kokonaan suhteellisuudentaju. Ne ovat valmiita uhraaman vientitulot, heikentämään suomalaisen tuotannon kilpailukykyä ja sahaavat myös omien jäsentensä oksaa, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo tiedotteessa.

Metsäteollisuuden mukaan lakkoilu aiheuttaa hallaa myös työntekijöille tuotannonmenetysten sekä maine- ja kilpailuhaitan myötä. Hollmén syyttää ammattiliittoja vientitulojen uhraamisesta ja suomalaisen tuotannon kilpailukyvyn heikentämisestä.

Myös Kemianteollisuuden työelämäjohtaja Minna Etu-Seppälä syyttää työntekijäliittoja vastuullisuuden unohtamisesta ja mopon karkaamisesta käsistä. Hän huomauttaa kemianteollisuuden roolista esimerkiksi liikenteessä, lämmityksessä ja lääketeollisuudessa.

Lakon vaikutuksia toiminnalleen selvittää esimerkiksi Neste.

– On ilman muuta selvää, että näin pitkäaikaisella lakolla tulisi varmuudella polttoaineiden jakeluun häiriöitä, ja ne vaikuttavat laajalti suomalaisessa yhteiskunnassa, Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson sanoo STT:lle.

Tarkemman tilannearvion tekemisen yhtiö aloittaa huomenna. Lakko kuitenkin vaikuttaisi niin yrityksiin kuin yksityisasiakkaisiin. Oleellisena Jakosuo-Jansson pitää sovinnon etsimistä työehtosopimuskiistassa.

Lakonuhan piirissä satoja toimipisteitä

Ammattiliitto Pro ilmoittaa lakonuhasta useissa kymmenissä yritysten toimipisteissä teknologiateollisuuden sopimusalalla. Sen piiriin kuuluvat esimerkiksi Meyer Turun telakka, ABB :n kaikki toimipaikat, Nokian tehdas Oulussa Valmet Automotiven autotehdas Uudessakaupungissa ja Terrafamen kaivos Talvivaarassa.

Lisäksi Pro on ilmoittanut toimihenkilöiden työseisauksista paperiteollisuudessa, kemian alalla, kumiteollisuudessa sekä lasikeraamisessa teollisuudessa, jotka tukevat Teollisuusliiton ja Paperiliiton työtaistelutoimia.

Yhteensä Pron lakkoihin kuuluisi noin 15 000 liiton jäsentä. Lukua täydentävät järjestäytymättömät jäsenet, joiden lukumäärästä ei välittömästi ollut tietoa, Malinen huomauttaa.

Teollisuusliitto puolestaan uhkaa työnseisauksella yli 200 työpaikalla ja lukuisilla sopimusaloilla. Sen piiriin kuuluisivat esimerkiksi Nesteen Naantalin ja Porvoon jalostamot sekä Nokian Renkaat.

Lakonuhan piirissä ovat kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden ja malmikaivosten sopimusalat. Lakon piirissä olisi liiton mukaan noin 14 000 työntekijää.

Paperiliiton jättämä työtaisteluvaroitus koskee lähes 70 Metsäteollisuuden yritystä. Siihen kuuluvat Vanhalan mukaan käytännössä kaikki Suomen sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat, muun muassa Metsä Groupin , Stora Enson ja UPM :n toimipisteet. Lakon piirissä olisi liiton mukaan noin 9 000 työntekijää.

Ylityökiellot täydentävät lakkoja

Pron ja Teollisuusliiton lakot uhkaavat alkaa maanantaina 27. tammikuuta. Paperiliiton tehtailla lakko alkaisi aalloittain niin, että se alkaisi sellu- ja massatehtaissa 26. tammikuuta ja muissa töissä 27. tammikuuta. Kaikki ilmoitetut lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Työtaistelutoimiin kuuluu myös sarja ylityökieltoja. Pro on aiemmin ilmoittanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, joka alkoi perjantaina ja kestää tammikuun loppuun. Nyt se ilmoitti ylityökiellosta myös kemian aloilla, kumiteollisuudessa ja lasikeraamisessa teollisuudessa. Kielto alkaa puoliltaöin sunnuntain ja maanantain välillä.

Keskiyöllä ylityökiellon aloittaa myös Teollisuusliitto.

Työmarkkinajärjestöjen parissa odotetaan seuraavaksi yleisesti valtakunnansovittelijan neuvottelukutsua. Esimerkiksi Paperiliitto on ilmoittanut katkaisseensa neuvottelut. Poikkeuksen muodostaa Ammattiliitto Pro.

– Meillä ei ole mitään halua mennä valtakunnansovittelijan luo. Ensisijainen pyrkimys on se, että ratkaisuja haetaan liittojen kesken, Pron Malinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 5. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 6. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 7. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 8. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 9. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 10. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 11. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 12. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 13. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 14. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 15. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.