Hetken hengähdystauko

Sanna Marinin SDP ja Katri Kulmunin keskusta vahvistuivat Ylen tuoreimmassa gallupissa. Heikki Saukkomaa /arkisto

Sanonta vaihtamalla paranee pätee ajoittain urheiluun ja politiikkaan. Alisuoriutuva joukkue voi saada uutta puhtia valmentajan vaihtuessa. Myös politiikassa tuore johtaja voi tuoda tullessaan uskon paremmasta huomisesta.

SDP on malliesimerkki tästä. Pääministeriä vaihtaneen puo­lueen kannatus nousi lähes kaksi prosenttiyksikköä Ylen tuoreimmassa gallupissa. SDP palautti itsensä kolmossijalle 14,9 prosentin kannatuksellaan. Sanna Marin voi huokaista helpotuksesta. Kyseessä oli ensimmäinen Ylen gallup sen jälkeen, kun Marin aloitti pääministerinä.

Demareiden imussa myös keskustan tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni voi vetää henkeä. Keskustankin suosio nousi kohisten, lähes puolitoista prosenttiyksikköä. Puolue on nyt tasoissa vihreiden kanssa 12 prosentin kannatuksella.

Rinteen hallituksen kaatumiseen liittyvä pöly alkaa laskeutua, ja gallup antaa myönteistä virettä demareille ja keskustalle. Tästä on sekä Marinin että Kulmunin hyvä jatkaa eteenpäin – ainakin omissa porukoissa.

Vaikka hallituksen kannatus myös kokonaisuudessaan nousi hieman eli vajaan prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta, tulos ei välttämättä helpota yhteistä taivalta. Ongelmaksi voi muodostua se, miten vihreät suhtautuu omaan asemaansa. Eduskuntavaalien jälkeen vihreät on vahvistanut asemaansa samalla kun keskusta ja SDP ovat kolistelleet alamäkeä. Nyt vihreät romahti lähes kaksi prosentti­yksikköä. Demarit meni ohi ja keskusta tuli tasoihin.

 Vihreiden kannatuksen laskun taustalta voi löytää ulkoministeri Pekka Haavistoon liittyneen poliittisen kohun Isis-lasten palauttamisessa. Mutta syynä voi olla myös se, että Sanna Marin puhuttelee samanlaista äänestäjäjoukkoa kuin vihreiden Maria Ohisalo. Jos kannatus perustuu puolueen keulakuvan persoonaan ja yksi ottaa sitä toiselta pois, edessä voi olla vielä arvaamattomia jännitteitä.

Mielenkiintoisena kuriositeettina kristillisten kannatus putosi 1,7 prosenttiyksikköä. Tulos on omituinen puolueelle, jonka suosiossa ei juuri muutoksiin ole totuttu. Tämän vuoksi voi aiheellisesti kysyä, kuinka luotettava tulos on muidenkaan puolueiden osalta vai mahtuvatko heilahtelut tavallista isompaan virhemarginaaliin.

Sanna Marin totesi viisaasti, että yksittäisiin gallupeihin ei kannata liikaa tuijotella. Ei niin. Teot ratkaisevat. Niihin voidaan orientoitua jo ensi viikolla, kun kunta-ala aloittaa työehtoneuvottelut. Niistä odotetaan vaikeita. On mielenkiintoista nähdä, miltä etäisyydeltä Marin näitä neuvotteluja seuraa. Rinteen kohtaloksi koitui se, että hän tuli neuvottelijoita liian lähelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Omaisuusrikosten selvitysaste ja -ripeys vaihtelevat kunnittain ja vuosittain Päijät-Hämeessä
 2. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 3. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 4. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 5. Päijät-Hämeessä noin 50 influenssatapausta viikossa – Akuutti24:ssä ei ole ollut ruuhkia
 6. Fortum siirtää paukkuja tuuli- ja biovoimaan – kivihiilestä luovutaan Suomessa jo 2025
 7. Lahden Alasenjärven rannalla on nyt uusi avantosaunapaikka – taustalla yli 200 nimeä kerännyt kuntalaisaloite
 8. Olohuoneesta tuli kuntosali, jossa liukastellaan villasukilla ja punnerretaan – kotijumpan suosion takana ovat helppous ja hinta, sanoo lajin kärkinimi Anna Saivosalmi
 9. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 10. Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin
 11. Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen
 12. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 13. Yön uutiskooste: Amazon-miljardööri Jezz Bezos lahjoittaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun 10 miljardia dollaria - lue yön uutiskooste
 14. Hurja 210 miljoonan euron säästötavoite maakuntatason sote-toimijoilla – väkeä on vähennetty yt-neuvotteluissa jo ainakin 1 100 henkilötyövuoden verran
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.