Työllistämiseen saatava puhtia

Uuden työministerin Tuula Haataisen (sd.) tulisi vauhdittaa uusia työllisyystoimia pohtivien työryhmien työskentelyä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jo varsin pitkään vallinnut ristiriita avoinna olevien työpaikkojen ja työttömien runsaan määrän välillä ei näytä helpottavan sitten millään.

Työvoimatoimistoissa on avoinna peräti 63 000 työpaikkaa. Kyse on epävirallisesta Suomen ennätyksestä (Uutissuomalainen 8.1.). Ikävä kyllä samaan aikaan myös työttömyystilastot osoittavat edelleen murheellisia lukemia. Vailla työtä on maassamme yhä satojatuhansia ihmisiä.

Nämäkin luvut todistavat osaltaan, että työnantajat eivät ole viime vuosina puhuneet pötyä pahoitellessaan, kuinka vaikeaa monille aloille on saada päteviä työntekijöitä. Näin on käynyt monin paikoin jopa seuduilla, joita työttömyys koettelee keskimääräistä paljon vaikeammin.

Ilmiössä on kyse niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta. Sen piirteisiin lukeutuu, että yhä useammat työttömät asuvat tänä päivänä väärässä paikassa avoinna oleviin työpaikkoihin nähden. Monella on ammatti, jolle ei omalla kotiseudulla riitä enää kysyntää. Vastaavasti uusia työpaikkoja avautuu runsaimmin mitoin seuduille, missä asumisen kalleus on tehokas muuttohalujen karistaja.

Avointen työpaikkojen jääminen täyttämättä, yritysten jatkuvat rekrytointiongelmat ja vaikeana pysyttelevä työttömyystilanne korostavat Sanna Marinin (sd.) hallituksen valmistelemien työllisyystoimien tärkeyttä ja kiireellisyyttä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin, mikä tarkoittaa 60 000:ta uutta työpaikkaa. Jos hallitus onnistuu ne luomaan, se ei auta vain työttömiä ja työvoimapulasta kärsivää elinkeinoelämää vaan myös itseään. Onhan hallitus laskenut kunnianhimoisen ohjelmansa toteuttamisen pitkälti juuri työllisyyden kasvusta saatavien verotulojen varaan.

Tämän kohtalonyhteyden tietäen on outoa, kuinka passiivisesti hallitus on toistaiseksi suhtautunut asiaan. Uusia työllisyystoimia valmistellaan kolmikantaisissa työryhmissä, joista on kantautunut huolestuttavia tietoja. Kesällä aloitettu työ on edennyt verkkaisesti ja tulokset jääneet niin laihoiksi, ettei tiistaina jätettyjä väliraportteja tohdittu edes julkistaa.

Hallitus käsittelee väliraportteja tammikuun lopulla, ja huhtikuun kehysriihessä sen pitäisi jo tehdä päätöksiä uusien työpaikkojen luomiseksi. Jotta näin kävisi, hallituksen ja uuden työministerin Tuula Haataisen (sd.) on saatava puhtia työryhmien työskentelyyn. Ja jos työryhmät eivät saa aikaan riittäviä esityksiä, hallituksen on tehtävä tarvittavat ratkaisut omin päin, vaikka ne eivät kirvoittaisi pelkkiä suosionosoituksia työmarkkinajärjestöiltä ja työttömien sankalta joukolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Lahden Alasenjärven rannalla on nyt uusi avantosaunapaikka – taustalla yli 200 nimeä kerännyt kuntalaisaloite
 4. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Pääkirjoitus: Asuntojen arvo laskee nyt Lahdessakin
 7. Päijät-Hämeessä noin 50 influenssatapausta viikossa – Akuutti24:ssä ei ole ollut ruuhkia
 8. Päätös yhteisyrityksestä siirtyy elokuulle: Hankinta on niin iso, ettei tätä voi tehdä kiireellä, sanoo hankejohtaja Rautiainen
 9. Omaisuusrikosten selvitysaste ja -ripeys vaihtelevat kunnittain ja vuosittain Päijät-Hämeessä
 10. Olohuoneesta tuli kuntosali, jossa liukastellaan villasukilla ja punnerretaan – kotijumpan suosion takana ovat helppous ja hinta, sanoo lajin kärkinimi Anna Saivosalmi
 11. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 12. HS: Lääkäri sai varoituksen syöpäpotilaiden hoitamisesta dieetillä
 13. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 14. Fortum siirtää paukkuja tuuli- ja biovoimaan – kivihiilestä luovutaan Suomessa jo 2025
 15. "Innostus on niin vahva, että on vaikea jättäytyä pois", sanoo menestynyt kuoronjohtaja

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.