Kriisipuhelimet tarjoavat jouluna apua – joulunaika voi ahdistaa yksinäisiä

Useat kriisipuhelimet ovat avoinna myös jouluna. LEHTIKUVA / JANI KOSKINEN

STT

Joulu on useimmille suomalaisille iloinen ja lämminhenkinen juhla, mutta joissakin perheissä tilanne voi ajautua kriisiin niin, että ulkopuoliselle avulle on tarvetta. Runsas alkoholinkäyttö voi osaltaan pahentaa ongelmia.

Hätäkeskusten tehtävämäärä perinteisesti kasvaa, kun suomalaiset vetäytyvät joulunviettoon. Hätäkeskuslaitos kuitenkin muistuttaa, etteivät kaikki ongelmatilanteet vaadi hätänumeroon 112 soittamista.

Hätänumeroon tulee soittaa vain hätätilanteissa, kun paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisin, pelastuslaitoksen tai sosiaali- ja terveystoimen yksiköitä. Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu riittää ratkaisemaan tilanteen.

Keskusteluapua ja neuvontaa saa eri järjestöjen auttavista puhelimista ja chateista myös joulunpyhien aikana.

Esimerkiksi Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää joulun aikaan suomeksi numerossa 09 2525 0111 ja ruotsiksi numerossa 09 2525 0112.

– Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen liittyen. Kriisi voi johtua äkillisestä tapahtumasta tai elämässä voi muuten olla surua, murhetta tai pelkoa. Tukea voi tarvita myös, kun omat voimavarat eivät enää riitä, kertoo Suomen Mielenterveyden kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter tiedotteessa.

Kun läheisiä ei ole

Joulunpyhät saattavat olla ahdistavaa aikaa myös yksinäisille, kun muut ihmiset samaan aikaan viettävät joulua yhdessä sukulaisten ja ystävien kanssa.

Mielenterveyden keskusliiton mukaan joulun lähestyminen lisää sellaisten yhteydenottajien määrää, joille joulu on yksinäisyyden aikaa.

– Joulun lähestyminen saattaa ahdistaa jo etukäteen, kun edes yhtään postikorttia ei tipahda postiluukusta. Mieli voi olla täynnä ahdistusta ja pelkoa, sanoo kuntoutusneuvoja Raili Alén Mielenterveyden keskusliiton verkkosivuilla.

Mielenterveyden keskusliitto tarjoaa mielenterveysneuvontaa jouluna numerossa 0203 919 20 kello 10–15.

– Pyhien ajaksi ei kannata jäädä neljän seinän sisälle, pieni kävelylenkki tekee hyvää, jolloin myös ajatukset tuulettuvat. Joulun aikana auki ovat myös monet kuuntelevat puhelimet ja chat-linjat, jotka toimivat myös pyhäpäivinä, Alén kertoo.

Myös kirkko tarjoaa keskusteluapua sitä tarvitseville joulunpyhinä. Kirkon työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset päivystävät jouluna numerossa 0400 22 11 80 kello 18–01. Chatissa voi keskustella päivystäjän kanssa kello 16–20.

Nollalinja auttaa lähisuhdeväkivaltaa kokeneita

Joissakin perheissä tunnelma voi joulunpyhien aikaan kiristyä ja pahimmillaan kärjistyä aina väkivaltaan asti.

Lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneita ihmisiä palvelee Nollalinja-puhelin numerossa 080 005 005. Maksuton puhelinpalvelu on avoinna ympäri vuorokauden myös jouluna.

Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry puolestaan tarjoaa päihdeneuvontaa jouluna numerossa 0800 900 45. Päihdeneuvonta on auki ympäri vuorokauden.

Myös lapsille ja nuorille tarjolla apua

Punaisen Ristin nuorille tarkoitetut turvatalot ovat joulunpyhinä avoinna. Turvatalot tarjoavat mahdollisuuden joulutunnelmaan myös niille nuorille, joille turvallisen joulun viettäminen ei muuten ole mahdollista. Turvataloilta saa keskusteluapua, ja nuori voi tarvittaessa yöpyä turvatalolla.

Helsingin ja Turun turvatalot päivystävät joulun läpi. Tampereen turvatalo on auki jouluaaton iltapäivästä tapaninpäivän aamuun. Myös turvatalojen Sekasin-chat on auki verkossa koko joulun.

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten puhelin päivystää joulunpyhinä kello 14–17. Numeroon 116 111 voi ottaa yhteyttä nimettömänä, eikä puhelu maksa mitään. MLL:n vapaaehtoiset päivystäjät palvelevat puhelimessa lapsia ja nuoria missä tahansa asiassa.

Muuten joululoman aikana MLL:n puhelinpäivystys on avoinna arkisin kello 14–20 ja viikonloppuisin 17–20. Loppiaisena puhelinpäivystys toimii joulun aikataululla.

Pelastakaa Lapset järjestää jouluaattona jälleen lapsille ja nuorille JouluMantelin verkossa. JouluMantelissa voi keskustella luotettavan aikuisen sekä toisen nuorten kanssa usealla eri alustalla kello 18 alkaen. Tarkemmat tiedot palveluista löytyvät osoitteesta www.netari.fi/joulumanteli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 5. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 6. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 7. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 8. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 9. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 10. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 11. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 12. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 13. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 14. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 15. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.