Äänestäjiä käännytettiin äänestyspaikalta vaalilain vastaisesti, kenellekään ei kuitenkaan syytteitä

Oulun pääkirjaston ovet suljettiin iltakahdeksalta, jolloin jonossa oli vielä äänestäjiä. LEHTIKUVA /Jussi Nukari

STT

Oulussa toimittiin huhtikuussa vaalilain vastaisesti, kun eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä ihmisiä käännytettiin pois äänestyspaikalta, syyttäjä sanoo.

Kyse oli ennakkoäänestyksen viimeisestä päivästä Oulun pääkirjastossa. Äänestysajan päätyttyä kello kahdeksalta illalla kirjaston virastomestari ilmoitti vielä jonossa olleille äänestäjille, että kirjasto sulkeutuu ja heidän pitää poistua rakennuksesta. Vaalilain mukaan ajoissa äänestyspaikalle saapuneella äänioikeutetulla on kuitenkin oikeus äänestää ennakkoäänestysajan päättymisestä huolimatta.

Rikoksesta epäiltiin virastomestaria, kahta vaalitoimitsijaa sekä Oulun kaupungin keskusvaalilautakunnan puheenjohtajaa. Ketään vastaan ei nostettu syytteitä. Syyttäjän mukaan epäiltyjen tarkoituksena ei ollut vaikuttaa vaalien tulokseen, eikä jutussa ollut näyttöä siitä, että he olisivat syyllistyneet vaalituloksen vääristämiseen.

Syyttäjän mukaan pääkirjaston virastomestarin toimintaa selitti se, että tämä oli tietämätön vaalilain sisällöstä. Sen sijaan vaalitoimitsijoiden olisi pitänyt puuttua virastomestarin toimintaan. Syyttäjän mukaan ennakkoäänestyksen kulkua ja toimitsijoiden työskentelyä kuitenkin hidastivat tekniset ongelmat, minkä lisäksi virastomestarin toiminta tilanteessa oli yllättävää. Näin ollen syyttäjä piti vaalitoimitsijoiden syyllisyyttä rikokseen vähäisenä ja jätti syytteet nostamatta.

Syyttäjä teki päätöksen syyttämättä jättämisestä myös keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan osalta. Syyttäjän mukaan asiassa ei ollut näyttöä rikoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.