Sanna Marin Ylen Ykkösaamussa: Häpeämisestä kokoomukselle puhuminen tuli sydämestä

Pääministeri Sanna Marin (oik.) vieraili Ylen Ykkösaamussa toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Tuore pääministeri Sanna Marin (sd.) sai selitellä Ylen Ykkösaamussa lauantaina muun muassa kokoomukselle suunnattua häpeä-puhettaan. Tiistaina eduskunnassa al-Holia koskevassa välikysymyskeskustelussa Marin kysyi oppositiolta, erityisesti kokoomukselta, että "Eikö teitä hävetä?". Sanavalinnan käyttö sai osakseen paljon kritiikkiä.

Marinilta kysyttiin Ykkösaamussa, mitä kokoomuksen tulisi hävetä. Marinin mukaan ensinnäkin sitä, että puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) mukaan al-Holin leirillä olevia lapsia ei pidä auttaa, jos se tarkoittaa äitien auttamista.

– Kokoomuksen linja tässä suhteessa on väärä, Marin sanoi Ykkösaamussa.

Toisekseen Marin nosti esille sen, että vallan kolmijako-opin takia hallitus ei voi tehdä päätöksiä yksilöiden hengestä, vaan yksilötason asiat ovat viranomaisten vastuulla. Marinin mukaan kokoomus kyseenalaisti tämän sanomalla, että hallitus piilottelee virkamiesten selän takana.

Marinin mukaan häpeämisestä puhuminen tuli sydämestä, eikä kyse ollut retorisesta keinosta.

Marinin hallitus teki lopulta tällä viikolla poliittisen päätöksen suomalaislasten hakemisesta al-Holin leiriltä Syyriasta, mutta sisällöltään se oli samankaltainen kuin jo viranomaistyönä aiemmin valmisteltu. Lasten hakeminen voi tarkoittaa sitä, että samalla tulee myös äiti, jos viranomaiset katsovat tämän ratkaisun parhaaksi.

"Löytyy ymmärrystä Suomen pienipalkkaisille naisille"

Al-Hol-kiistassa kritiikin kohteena olleella ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) on Marinin mukaan yhä hallituksen luottamus. Haaviston toiminnasta al-Hol-asiassa on muun muassa kanneltu oikeuskanslerille.

Marin ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko Haaviston toiminnassa mitään parantamisen varaa. Kysymykseen hän totesi, että hallituksen toimintalinja on ollut hyvin samanlainen kuin Haaviston.

Al-Hol-kiistassa media on saanut käsiinsä useita vuodettuja asiakirjoja viranomaisilta.

– Suhtaudumme erittäin tuomitsevasti ja jyrkästi vuotoihin. Ne eivät ole millään tavalla soveliasta. Marin totesi.

Kysyttäessä eroista johtamistavassa edeltäjäänsä, äkkilähdön saaneeseen Antti Rinteeseen (sd.), Marin korosti sopuisuutta.

– Haen sopua, haen yhteistyötä ja konsensusta ja kompromissejakin eri tahojen välillä. Ennen muuta haen ratkaisuja.

Perään Marin kuitenkin korosti, ettei halua arvioida itseään suhteessa Rinteeseen.

Marin ei vastannut kysymykseen siitä, kumpi nykyisistä hallituskumppaneista on muuttunut enemmän, keskusta vai SDP, kun edellisessä hallituksessa keskustan hallituspolitiikkaa arvioitiin oikeistolaiseksi.

Marin toisti yhä lupauksensa siitä, ettei tule sotkeutumaan työmarkkinaosapuolten välisiin asioihin. Rinteen lähdön taustalla oli puuttuminen Postin työehtokiistaan.

Hoitajien ammattiliiton Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vetosi tällä viikolla Mariniin liittyen Tehyn palkankorotusvaateisiin työehtoneuvotteluissa.

– Minulta löytyy ymmärrystä ja sydäntä Suomen pienipalkkaisille naisille, jotka tekevät kovaa työtä aika pienellä korvauksella. Mutta tämä on totta kai työmarkkinajärjestöjen käsissä sopia. Hallitus ei tule tähän tilanteeseen sotkeutumaan ja puuttumaan. Ymmärrän kyllä, miksi Tehy ja muut järjestöt hakevat palkankorotuksia, Marin sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.