Hypotermian saanut brittinainen elvytettiin henkiin kuusituntisen sydänpysähdyksen jälkeen

STT

Vakavasta hypotermiasta kärsinyt brittinainen elvytettiin Espanjassa kuntoon kuusi tuntia kestäneen sydänpysähdyksen jäljiltä.

Nainen oli ollut puolisonsa kanssa kävelemässä Pyreneiden vuoristossa marraskuun alussa, kun lumimyrsky yllätti heidät. Pelastajat pääsivät paikalle vasta kahden ja puolen tunnin kuluttua. Naisesta ei tuolloin löytynyt elonmerkkejä, ja hänen ruumiinlämpönsä oli vain 18 astetta.

Paikan päällä tehdyt elvytysyritykset eivät tuottaneet tulosta, joten nainen kuljetettiin helikopterilla sairaalaan Barcelonaan, jossa oli kehonulkoiseen happeuttamiseen käytettävä laite. Hoitomuodossa ulkoinen laite ottaa sydämen ja keuhkojen tehtävät hoitaakseen ja pumppaa happea potilaan vereen.

Menetelmää ei ole koskaan käytetty Espanjassa elvyttämiseen, mutta yritys oli onnistunut: vielä samana iltana naisen ruumiinlämpötila nousi 30 asteeseen, jolloin lääkärit saivat elintoiminnot palautettua defibrillaattorin avulla.

Sairaalan päivystysyksikköä johtavan lääkärin Eduard Argudon mukaan brittinaisen sydänpysähdys oli pisin Espanjassa koskaan dokumentoitu. Hän kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että vastaavia tapauksia on raportoitu Alpeilta ja Pohjoismaista.

Hypotermia sekä tappoi että pelasti

Argudon mukaan yksi syy naisen selviämiseen piili juuri hypotermiassa, joka samaan aikaan sekä lähes tappoi että pelasti tämän.

– Kylmässä ruumiin aineenvaihdunta hidastuu ja elimet tarvitsevat vähemmän verta ja happea, mikä auttaa suojelemaan aivoja, hän sanoi.

Nainen toipui poikkeuksellisen nopeasti ja lähti teho-osastolta kuuden päivän kuluttua ilman neurologisia vaurioita. Vaikka hänen kätensä eivät vielä liiku normaalisti, sairaalan tiedotteessa sanotaan, että naisen elämä on palautunut käytännössä ennalleen.

BBC kertoo naisen olevan 34-vuotias ja asuvan Barcelonassa.

– Tämä on kuin ihme, paitsi että tämä on pelkästään lääkäreiden ansiota, BBC siteeraa naista.

Selviytyjä ei aio palata vuorille enää tänä talvena, mutta patikointiharrastusta on tarkoitus jatkaa ensi keväänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 5. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 8. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 9. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 12. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 13. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 14. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 15. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.