EU-lähde: Johnson luvannut anoa brexit-lykkäystä vielä tänään

Johnson sanoi heti äänestyksen jälkeen, ettei aio pyytää Brysseliltä lisäaikaa. Lehtikuva/AFP

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson on kertonut Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille anovansa Britannian EU-erolle lykkäystä vielä tänään, kertoo uutistoimisto AFP:n EU-lähde. Lähteen mukaan Johnson antoi lupauksensa Tuskin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa.

Tusk kertoi Twitterissä odottavansa kirjettä. Hän vahvisti puhuneensa tilanteesta Johnsonin kanssa Britannian parlamentin alahuoneen äänestyksen jälkeen.

Myös parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow on kertonut Independent-lehdelle olevansa valmis allekirjoittamaan lykkäystä anovan kirjeen, jos parlamentti häneltä sitä pyytää.

Parlamentin alahuone hyväksyi tänään ehdotuksen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sopimuksen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua.

Tulos oli katkera pettymys Johnsonille, ja sen olisi lain mukaan pitänyt pakottaa hänet pyytämään EU:lta lisäaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti. Tuoreeltaan Johnson kuitenkin kieltäytyi neuvottelemasta uutta aikataulua. Johnsonin tulkinnan mukaan laki ei häntä siihen velvoita.

Kukaan ei heti tuntunut tietävän, mihin kieltäytyminen lykkäyspyynnöstä johtaisi. Todennäköisimmin luvassa olisi ainakin oikeudenkäyntiä, jonka seurauksena Johnsonin olisi pakko nöyrtyä ja lähettää lykkäysanomuskirje Brysseliin.

Jos EU hyväksyy lykkäyksen, Johnson ei lain mukaan voi sitä enää estää. Hänen on suostuttava myös muuhun EU:n ehdottamaan aikatauluun, ellei brittiparlamentti toisin päätä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vaati Johnsonia noudattamaan lakia ja tarttumaan kynään. EU:n komissio puolestaan hoputti Johnsonin hallitusta selittämään pikaisesti, miten se aikoo edetä erovalmisteluissa.

Brexit-ministeri Steve Barclay vakuutti hallituksen noudattavan lakia, minkä tulkittiin tarkoittavan, että Johnson lopulta peruu puheensa.

Seuraava äänestys ensi viikolla

Ehdotuksen eroäänestyksen lykkäyksestä teki konservatiivipuolueesta pois potkittu Oliver Letwin yhdessä useiden muiden kansanedustajien kanssa. Alahuone hyväksyi ehdotuksen äänin 322–306.

Letwin itse kannattaa Johnsonin neuvottelemaa erosopimusta mutta halusi varmistaa, ettei Britannia ajautuisi kuun lopussa sopimuksettomaan eroon, jos sopimusta koskevaa lainsäädäntöä ei saataisi hyväksytyksi siihen mennessä.

Johnsonin mukaan sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö toimitetaan parlamentin käsiteltäväksi heti alkuviikosta. Ensimmäisen kerran siitä äänestetään todennäköisesti tiistaina.

Sopimuksen ensiviikkoisia läpimenomahdollisuuksia pidettiin lauantaina kohtuullisina, sillä moni lykkäystä kannattanut kertoi äänestävänsä erosopimuksen puolesta, kunhan sopimuksettoman eron riski on poistunut.

Mahdollista on silti sekin, että EU-eroa vastustavat parlamentaarikot kaappaavat lakiesityksen ja asettavat eron ehdoksi esimerkiksi uuden kansanäänestyksen.

Moneen kertaan siirretty brexit-määräpäivä on tällä hetkellä 31. lokakuuta. Jäljelle jäävien 27 EU-maan edustajat kokoontuvat sunnuntaiaamuna keskustelemaan tuoreimmista brexit-käänteistä.

Ongelmana ollut Pohjois-Irlanti

Päivitetyn erosopimuksen myötä Pohjois-Irlanti jäisi Britannian tullialueeseen ja hyötyisi Britannian neuvottelemista uusista kauppasopimuksista, mikä on ollut Britannian vaatimus.

Britannia ja EU ovat sopineet mekanismista, jolla varmistettaisiin, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle tarvita rajatarkastuksia. Britannian on sopimuksen mukaan perittävä EU:n tullit sellaisilta kolmansista maista tulevilta tuotteilta, jotka saattavat päätyä EU:n markkinoille.

Pohjois-Irlannissa noudatettaisiin tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.

Alun perin Britannia ja EU pääsivät sopuun erosopimuksesta jo viime joulukuussa. Valmis erosopimus on sen jälkeen tyrmätty Britannian parlamentissa kolme kertaa.

Lähteet: AFP, BBC, Guardian

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.