Kirjeiden ja sanomalehtien jakelun yhdistäminen esillä Postin työehtosopimusneuvotteluissa – nykyään kielletty erillissopimuksella

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

STT

Posti haluaa lisää joustavuutta työehtoihin, mutta työnantajapuolen mukaan syksyn työehtosopimusneuvotteluissa ei haeta palkanalennuksia. Haettaviin ratkaisuihin lukeutuu muun muassa se, että kirjeitä voitaisiin jakaa aamun sanomalehden jakelun yhteydessä.

– Kun samalla postilaatikolla käydään useita kertoja päivässä, olisi varmaan ihan järkevää pohtia sitä, voisiko jakeluita yhdistää, sanoo Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Nykyisin tämä on kielletty Postin ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn välisellä erillisellä sopimuksella, jota työnantajapuoli ei siis haluaisi enää uusia. Aarton mukaan kyseinen sopimus laadittiin PAU:n vaatimuksesta edellisten työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä pari vuotta sitten, joskin asiasta on keskusteltu jo pidempään.

Postin hiljattain eronnut toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoi syyskuussa, että varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä viimeistään 2030-luvulle tultaessa, kun sekä kirjepostin että sanomalehtien jakelumäärät vähentyvät.

Aarto sanoo, että nyt käytävissä neuvotteluissa haetaan joustavia, rakenteeltaan samantasoisia ehtoja kuin kilpailijoilla. Hänen mukaansa Suomessa toimii Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä, jotka kaikki jakavat kirjeitä aamujakeluna.

Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jatkoivat neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta keskiviikkona. Seuraavan kerran osapuolten on määrä tavata maanantaina.

– Tällä hetkellä voi sanoa, että näkemykset tulevan sopimuksen sisällöstä ovat varsin erisuuntaiset. Mitään nopeaa ratkaisua ei edelleenkään ole odotettavissa, Aarto arvioi.

PAU: Työnantajat vaativat rajuja heikennyksiä työehtoihin

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo, ettei kirjeiden jakoa aamun sanomalehtien jakelun yhteydessä käsitelty neuvotteluissa. Hän sanoo, että työnantajat toivat sen sijaan esiin rajuja heikennyksiä työehtoihin.

Niemisen mukaan työnantajapuoli on sanonut, ettei palkkavaikutuksia olisi, ja tuntipalkat pysyisivät ennallaan. Iltatyö- ja yötyökorvausten pysymistä ennallaan ei kuitenkaan taata.

– Kaikkea sen tyyppistä he olisivat heikentämässä välittömästi, Nieminen kertoo.

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. Neuvotteluiden piirissä on noin 10 000 henkeä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Pakettilajittelun henkilöstö ei ole neuvottelujen piirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.