Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Kultainen vasikka -kirjan ovat kirjoittaneet rikostoimittajat Mikko Gustafsson (vas.) ja Janne Huuskonen. LEHTIKUVA / Irene Stachon

STT

Jengipomona tunnetuksi tullut ja kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson kertoo tuoreen rikoskirjan mukaan, että ehdotti huumesyyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suorassa lähetyksessä 1990-luvulla.

Kahden rikostoimittajan, Janne Huuskosen ja Mikko Gustafssonin Kultainen vasikka – järjestäytynyt rikollisuus Suomessa -kirja valottaa kuvaa Suomen järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Kirja antaa ymmärtää, että reilut toistakymmentä vuotta sitten ammattirikollisten piirissä kyti keskinäisten välienselvittelyjen lisäksi väkivallaksi eskaloituvaa vihaa myös viranomaisia kohtaan. Pommi- tai kranaatti-iskuista tai suunnitelmista saatiin STT:n arkistonkin mukaan lukea lehdestä melkein joka vuosi.

Johansson sanoo kirjan mukaan, että hän itse ehdotti entiselle rikollispomolle Keijo Vilhuselle naispuolisen syyttäjän ampumista.

– Minä ehdotin Keijolle, että vedetään rynkyllä lasin läpi, kun se tekee aamu-tv:tä siinä… Keijo sano, että ei me voida marttyyriä tehä. Eli se löi jäitä hattuun. Jos se ois sanonu, että vedetään vaan, niin mä oisin menny rynkyn kans siihen huppu päässä ja vetäny, Johansson sanoo kirjan mukaan.

Johanssonin mukaan Vilhunen laittoi hänelle jäitä hattuun. Vilhunen ei kommentoinut asiaa kirjailijoille, mutta sen hän kirjan mukaan tunnustaa, että oli samaisen syyttäjän mökin polttamisen takana 1990-luvulla. Polttamiseen katsottiin syylliseksi kuitenkin toinen henkilö.

– No minä voin myöntää näin yli 20 vuoden jälkeen, että olen tilannut sen polton, Vilhunen sanoo kirjan mukaan.

Kirjassa on kaivettu tietoa alamaailman tapahtumista tekemällä asiakirja- ja media-aineiston lisäksi 90 haastattelua, joista 48 on rikoksista tuomittujen tai heidän läheistensä kertomaa. Kirjan kirjoittajat Huuskonen ja Gustafsson työskentelivät osan kirjan tekoajasta STT:n toimittajina alkuvuoteen 2019 asti, toinen myös jutun kirjoittajan työparina.

Gustafsson on nykyään Helsingin Sanomien rikostoimittaja. Huuskonen työskentelee tekoälyfirma Utopia Analyticsin markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Kirja: Vilhunen osallistui poliisitalon pommi-iskun rahoittamiseen

Kirjassa esitetään myös väite Helsingin Pasilan poliisitalon pommi-iskun rahoituksesta. Mysteeriksi jäänyt Helsingin Pasilan poliisitalon pommi-isku tapahtui elokuussa 1995.

Yöllä poliisitalon edustalla räjähtänyt voimakas autoon sijoitettu pommi oli sen laatuinen isku yhteiskuntaa vastaan, että sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) lupasi kymmenientuhansien markkojen vihjepalkkion syytteeseen johtavasta vinkistä.

Räjähdyksen voimasta poliisitalon seinään syntyi aukko ja ainakin 150 huonetta vaurioitui. Ikkunoita rikkoontui muun muassa läheisestä oikeustalosta, ja autonromua lensi yli sadan metrin päähän. Yksi poliisitalossa ollut poliisimies loukkasi lievästi kätensä lasinsirpaleista, ja aineelliset vahingot olivat miljoonaluokkaa.

Poliisi epäili teosta muun muassa poliiseista kostolistan laatinutta tunnettua rikollisvaikuttajaa, jonka epäiltiin osallistuneen myös vuosina 1991 ja 1992 Helsingin veroviraston vastaisiin pommi-iskuihin. Iskut aiheuttivat miljoonien markkojen vahingot, mutta ketään ei saatu vastuuseen verottajaa saati poliisiakaan vastaan tehdyistä iskuista. Kirjassa muun muassa yllytyksistä kostoiskuihin kahta poliisia vastaan tuomittu rikollisvaikuttaja kiistää osallisuutensa iskuihin.

Sen sijaan alamaailmassa 1990-luvulla kirjan mukaan merkittävää valtaa käyttänyt Vilhunen sanoo kirjassa, että Pasilan pommi-iskulle oli useita rahoittajia, mutta kertoo kirjassa tarkemmin vain omasta roolistaan.

– Siihen yleisesti kerättiin kolehtia. Muistaakseni itsekin taisin laittaa jonkun pienen kolehdin siihen. Se oli varoitus, Vilhunen sanoo kirjan mukaan.

Hän myös kertoo kirjan mukaan osallistuneensa itse iskun rahoittamiseen 50 000 markalla. Poliisi lopetti iskun tutkinnan vuonna 2006, ja rikos on jo vanhentunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.