Suomalaisyritys kyllästyi Kiinassa valmistettuun sekundaan – siirsi tuotantonsa Lahteen

Jani Tanskanen esittelee laatuviallisia tuotteita. Joona Kotilainen

Anne Honkanen

Suomalainen Jalaka oy on siirtänyt tuotantonsa Kiinasta Lahteen. Siirtämispäätöksen takana on tiedotteen mukaan ollut se, ettei yritys ollut tyytyväinen Kiinassa valmistettujen tuotteidensa laatuun.

– Toimivakaan suunnittelu ei pelasta tuotetta, jos se valmistetaan huonosti, toteavat yrityksen takana olevat suunnittelijat Juho Huotari ja Jani Tanskanen.

Jalaka oy valmistaa älypuhelimen takakanteen kiinnitettäviä tukia, telineitä ja pidikkeitä. Nettisivuillaan yritys esittelee muun muassa älypuhelintukia, joissa on käytetty laadukasta puuta ja terästä.

Huotari ja Tanskanen kertovat, että Kiinassa valmistetuista tuotteista valtaosa päätyi jätteeksi tuotteiden laatuvirheiden takia. Tämä koskee Jalakan tuotteita, joita valmistettiin kymmeniä tuhansia kappaleita Kiinassa 2015–2018.

– Siinä vaiheessa, kun ollaan tehty tuhansia työtunteja, satoja prototyyppejä, valittu valmistava kumppani huolella ja saatu jokaisessa erässä silti niin paljon sekundaa, on tehtävä jotain muuta, toteavat Huotari ja Tanskanen.

Suomeen siirtyi tuotannon lisäksi myös alihankkijaverkosto. Osa komponenttitoimittajista on Jalakan naapureita Askonalueella Lahdessa. Myös työ- ja valmistusvälineet on suurelta osin kehitetty itse Lahdessa.

Tanskaselle ja Huotarille tuotteen toimivuus ja valmistuksen laatu ovat periaatekysymyksiä.

– Me haluttiin valmistaa tuote, joka kestää kauemmin kuin puhelin – kiinalaisten valmistajien kanssa se ei onnistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.