Sori Suomi, lasten hankkiminen on minun ja puolisoni välinen asia

Millamari Uotila

Syntyvyystalkoot vai lapsilakko. Siinä kaksi vaihtoehtoa nuorille aikuisille, jotka eivät ole vielä perustaneet perhettä. Poliitikot ihmettelevät, mikä siinä on kun, lapsia ei hankita. Toisaalla ilmastopuhe kovenee: tehokkain tapa vähentää päästöjä olisi jättää jälkikasvu tekemättä.

Lasten hankkimisesta tai hankkimatta jättämisestä puhutaan kuin velvollisuutena, vaikka sellaista siitä ei saa jankuttamallakaan. Kukaan ei heiluta peittoa yhteiskunnallisesta kuuliaisuudesta tai hautaa lapsihaavetta ilmaston puolesta.

Jos poliitikoilta ja kuntapäättäjiltä kysytään, nyt olisi aika ryhtyä toimiin. Kuten Tilastokeskuksen uusi väestöennuste kertoo, syntyvyys jatkaa laskuaan. Ennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2040 enää 12 kuntaa, joissa ihmisiä syntyy enemmän kuin kuolee.

Näen jo Antti Rinteen Setä Samulin asussa: isänmaa tarvitsee sinua. Valitettavasti asialla on isänmaan kanssa hyvin vähän tekemistä. Syntyvyyden laskun vaikutuksia kansantalouteen voi pohtia ja asiaan voi yrittää vaikuttaa poliittisilla päätöksillä, mutta lopulta valinta on täysin päättäjien ulottumattomissa.

Siispä sori Suomi, tämä on minun ja puolisoni välinen asia.

Lasten hankkiminen puhuttaa omassa tuttavapiirissäni paljon, sillä olemme tulleet ”siihen ikään”. Kuitenkin moni kolmikymppinen punnitsee vielä oikeaa­ ajankohtaa tai haluaa elämältä muita asioita. Arvioiden mukaan millenniaali-sukupolven lapsiluku onkin jäämässä pienemmäksi. Toisaalta syntyvyyden lasku näkyy myös vanhemmassa ikäryhmässä pienempänä lapsilukuna.

Yhteiskunta tietenkin haluaisi päästä kiinni syihin, vaikka niihin ei niin vain puututa. Maailma on yksinkertaisesti muuttunut. Yhteiskunnan ote ihmisten elämäntyyleihin on höllentynyt, eivätkä sosiaaliset normit sido kuten ennen. Elämänpolut ovat moninaiset, ja aiempaa useampi valitsee elämän ilman lapsia.

Oli valinta mikä hyvänsä, yksilöiden ei pitäisi joutua perustelemaan sitä muille kuin itselleen. Tosin liekö sellaista kolmikymppistä naista olemassakaan, jolta ei olisi udeltu, milloin pienten jalkojen tepsutus alkaa kuulua. Koska toivon tulevani jonakin päivänä äidiksi, utelut lähinnä ärsyttävät. Voin vain kuvitella, kuinka satuttavalta jankutus tuntuu heistä, jotka haluavat elää vaikkapa kahden aikuisen perheenä tai eivät yrityksestä huolimatta saa lapsia.

Nuorten aikuisten halutaanratkaisevan kansantalouden ongelmat, vaikka samaan aikaan työelämä on myllerryksessä. Lapsen saamiseen liittyy huolta taloudellisesta pärjäämisestä tai urakehityksen tyssäämisestä. Myös työn ja perheen yhdistäminen voi tuntua lajilta, josta vain kovakuntoisimmat selviävät. Jos lapsen hankkimista jollakin keinolla voisi vauhdittaa, olisi se työllisyyden edistäminen. Lisäksi työelämän tulisi olla joustavampaa ja tasa-arvoisempaa kaikille, ei vain pikkulasten vanhemmille.

Vauvatalkoista puhumisen sen sijaan voisi lopettaa. Talkoilla haravoidaan taloyhtiön pihaa tai siivotaan tienpientareita – päätös yrittää lasta on jotakin ihan muuta.

Mahtaisiko lasten teosta edes tulla mitään, jos mielessä pyörisi eläkekertymä tai huoltosuhde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.