’Ei’ itseään toteuttaville ennusteille asuntomarkkinoilla

Hanna Myyrä

Asunnon ostaminen ja omistaminen ovat alkaneet kuulostaa riskisijoituksilta, ainakin jos seuraa talousasiantuntijoiden hintakehitysennusteita. Hintojen ennustetaan nousevan edelleen pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, mutta muualla tilanne näyttää joko kamalalta tai epävarmalta. Synkkiä ennusteita ovat saaneet muun muassa Kajaani, Kouvola ja Kotka, joissa asuntojen hinnat ovat pudonneet jo vuosia eikä parempaa tulevaisuutta ole näköpiirissä.

Lahti häilyy epävarmuudessa: Vanhojen asuntojen hinnat ovat pääsääntöisesti laskeneet eikä ole varmuutta siitä, tuottavatko kaupungin tulevaisuusvisiot kaupunkiin lisää väkeä vai liittyykö se taantuvien alueiden joukkoon.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus on laskenut, että laskevien hintojen kunnissa on yhteensä 1,3 miljoonaa asuntoa. Koko Suomen mittakaavassa se tarkoittaa, että lähes joka toisen asunnon arvo laskee.

Jo nyt on alueita, joissa myydään puoli-ilmaiseksi asuntoja, jotka eivät silti käy kaupaksi esimerkiksi sen vuoksi, että taloyhtiön korjausvelka on kasvanut suureksi. Tällaisen yhtiön voi olla mahdotonta saada lainaa korjauksiin, joten parhaalta vaihtoehdolta alkaa näyttää se, että taloja vain puretaan ja ihmiset menettävät omaisuutensa.

Se on todella karu ajatusmalli, sillä suurella osalla ihmisistä omassa asunnossa on kiinni koko omaisuus. Ilman sitä ei ole omaisuuttakaan.

Toteuttavatko tällaiset ennusteet itse itseään vai voiko asialle tehdä jotakin? Asuntosijoittamista ennusteet epäilemättä ohjaavat, mutta kaikki eivät voi kuitenkaan asua Helsingissä, Turussa tai Tampereella.

Varmasti jokaisessa kunnassa mietitään, mitä voidaan tehdä, jotta asukkaat haluavat asua niissä vapaaehtoisesti, eivät siksi, etteivät saa asuntoaan kaupaksi. Yhtä lailla kaikki kunnat miettivät, miten väkeä saadaan muuttamaan alueelle.

Lahdessa on tehty paljon pohjatyötä kasvun varmistamiseksi, mutta tulokset eivät ehkä ole näkyneet niin nopeasti kuin on odotettu. Oikorata ja moottoritie avasivat periaatteessa Lahden edulliset asuntomarkkinat pääkaupungissa työskenteleville, mutta muuttoryntäystä vielä odotellaan. Siinä voi toisaalta Helsingin hintakehitys tulla avuksi.

Tilastokeskus julkaisee maanantaina uuden väestöennusteen. Se on alustavien tietojen mukaan karua luettavaa syntyvyyden romahtamisen vuoksi. Se on varmasti asia, johon yksittäinen kunta pystyy vaikuttamaan aika vähän.

Sen sijaan maakunnan täytyy tehdä yhteistyötä siinä, että se houkuttelee väkeä muualta, myös ulkomailta. Väkimäärän hiipuminen ei näinkin lähellä metropolialuetta ole vääjäämätöntä. Muutenhan meidän jokaisen kannattaisi myydä asuntomme alihintaan ja häipyä kasvukeskuksiin niin nopeasti kuin voimme.

Ennusteet ovat hyödyllisiä herättelijöitä ja näyttävät, mihin suuntaan kehitys näyttää johtavan. En pysty sanomaan, kuinka hyvin esimerkiksi Lahden uusi yliopisto on otettu ennusteessa huomioon, mutta keskeistä on, että tänne saadaan nuoria ja työikäisiä elämään ja käyttämään palveluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.