Tolokun puheita kuntataloudesta

Kainuussa oli tapana kutsua tolokun ihmiseksi sellaista, joka puhuu järkeviä ilman tyhjänpäiväistä diplomatiaa. Asiat sanotaan suoraan niin kuin ne ovat, ikävätkin. Jos sataa, silloin sataa eikä ripeksi. Tolokun ihmisessä yhdistyy Donald Trumpin suoruus ja Arvi Lindin rehellisyys.

Lueskelin viikolla juttua Hämeen kauppakamarin talousseminaarista, jossa asioita ei kaunisteltu. Erityisesti pistivät silmään Heinolan kaupunginjohtajan Jari Parkkosen varoituksen sanat lähivuosista. Tämä vuosi kunnilla menee todella huonosti. Ensi vuodesta on tulossa päinvastoin erittäin hyvä, koska tiettyjä verosaamisia siirtyy maksettavaksi silloin ja valtionosuudet nousevat. Tulokset kyllä paranevat, mutta tuskin riittävästi.

Keväällä 2021 pidetään kuntavaalit, jolloin käytössä on juuri tuon hyvän vuoden 2020 talousluvut. Parkkonen aiheellisesti varoitti meitä poliitikoista, ettei hyvä vuosi saa hämätä eikä sen pohjalta ainakaan kannata uskoa turhiin lupauksiin.

Siinäpä vasta tolokun mies, ajattelin.

Kuntien taloudesta pitää nimittäin ihan oikeasti olla huolissaan. Viime vuosi oli huono ja tästä piti tulla parempi, vaan kuinkas kävikään. Piti päästä kasvu-uralle, mutta menikin ihan kuralle.

Kuntien alkuvuoden tulos painuu viime vuotta heikommaksi noin puoli miljardia euroa. Samalla kunnat ovat ottaneet lisää lainaa. Tällaisessa jamassa firma ei enää lainaa saisikaan ja yksilö olisi asetettu henkilökohtaiseen konkurssiin.

Kuntien tilanne on kurjistunut, kun valtionosuuksia on leikattu. Edellisen hallituksen toimet ovat totta, mutta eivät ainoa syy. Toinen riesa läpi Suomen on sote. Kuntien rakenne viritettiin sellaiseksi, että soten piti siirtää maksut valtiolle. Näin ei käynytkään. Lisäksi kunnissa on kasvatettu voimakkaasti toimintamenoja ja investointeja. Lahdessakin rakennetaan kouluja siihen malliin, että luulisi syntyvyyden laskun olevan mätäkuun juttuja. Taustalla on kuitenkin se, että kouluja ei ole kunnostettu aikanaan ja nyt niitä sitten pakon edestä pistetään kaikkia kuntoon yhtä aikaa. Syytä en tiedä enkä haluakaan. Jälkiviisastelu on ihan turhaa.

Rinteen hallitus käänsi valtion politiikkaa toiseen suuntaan ja lupasi kunnille runsaat miljardi euroa lisää. Jos alkuvuosi tuotti puoli miljardia tappiota ja loppuvuodelta tulee toinen, niin Ojalan laskuopilla tuo miljardi riittää tuomaan talouden nollille. Vaan eihän se riitä. Palkat nousevat ja energia kallistuu, mutta ajatus kuntaveron nostosta hikoiluttaa. Investointeja ja kasvavia sote-menoja pitäisi rahoittaa nollatuloksella. Ei onnistu.

Mikä siis avuksi kunnille, joiden rahakirstut kumisevat tyhjyyttään?

Olen havainnut sellaisen mielenkiintoisen piirteen Päijät-Hämeeseen muutettuani, että täällä on tapana antaa tasapainotettua palautetta. Kehu päätetään arvosteluun ja kritiikki positiiviseen loppunousuun.

Sen verran tuli alussa Parkkosta kehuttua, että pieni tasapainotus on paikallaan. Hänen mielestään kuntaliitoksista ei ole hyötyä, koska ne eivät ”vaikuta mummojen määrään”. Ehkä eivät mummojen, mutta joidenkin muiden määrään voivat vaikuttaakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.