Ruusuvuori laittoi Thiemin sievään pakettiin – Itävalta voitti lopulta Suomen 3–2 tenniksen maaottelussa

Kaksinkertainen Ranskan avointen finalisti Dominic Thiem on maailmanlistalla viidentenä. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

STT

Suomi on saanut uuden tennistähden. Tämä kävi selväksi viimeistään tänään Espoossa, kun Emil Ruusuvuori, 20, voitti Davis Cupin Eurooppa/Afrikan 1. ryhmän maaottelussa Itävallan Dominic Thiemin 6–3, 6–2.

Koko maaottelun voitti lopulta Itävalta numeroin 3–2. Ratkaisevassa kaksinpelissä Dennis Novak kukisti Harri Heliövaaran numeroin 3–6, 6–3, 7–6 (7–5).

Heliövaara aloitti hyvin murtamalla Novakin ensimmäisen syötön. Hän oli syöttämässä pelipalloa 4–1-johtoon, kun kentän laidalla olleen sponsoriauton varashälytin pärähti ulvomaan.

Kesti harmittavan pitkän ajan ennen kuin häiriöääni saatiin sammumaan. Heliövaaran keskittyminen herpaantui, ja Novak nousi syötönmurrolla takaisin pelaamaan erän voitosta.

Heliövaara mursi kuitenkin takaisin heti seuraavalla mahdollisuudella.

Haukansilmä oli teknisistä vempaimista Heliövaaralle varashälytintä suotuisampi, sillä hän piti syöttönsä millimetrien mitalla seitsemännessä pelissä ja pääsi riviä myöhemmin tuulettamaan erävoittoa.

Katkaisupeli ratkaisi Itävallan voiton

Toisen erän ensimmäisen murron teki Novak. Itävaltalainen alkoi saada otetta rajan tuntumaan suuntautuneilla lyönneillään. Heliövaara ei kyennyt vastaamaan. Näin ottelun ja koko Davis Cup -viikonlopun ratkaisu siirtyi kolmanteen erään.

Myös kolmas erä oli tasainen. Novak oli aluksi ratkaisupalloissa harvakseltaan kaksinpeliä pelaavaa Heliövaaraa terävämpi ja sai murron. Suomalainen onnistui vastaamaan kahdeksannessa pelissä ja kamppailu venyi samalla yli kaksituntiseksi.

Molempien pelaajien hermo piti syötöistä ja voittaja haettiin katkaisupelillä.

Heliövaara sai siinä ensimmäisen minibreikin, mutta hävisi heti perään molemmat omat syöttönsä. Hän taisteli sisukkaasti ja sai vielä yhden murron. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun Novak voitti ottelun viimeisen pallon ja vei Itävallan Davis Cupin maailmanlohkon karsintoihin.

"Tämä on tennisurani hienoin päivä"

Vaikka maailmanlistan viitonen Thiem ei ollut Suomessa parhaimmillaan, on tämän tason pelaajan kukistaminen Ruusuvuorelle merkittävä askel kohti tenniksen grand slam -kisoja. Ruusuvuori on maailmanlistalla sijalla 163.

Thiem ei selvästikään viihtynyt parhaalla mahdollisella tavalla Espoo Areenan kentällä. Ruusuvuori pyrki pitämään pallot matalina ja porskutti hyvällä syötöllään. Myöskään pidemmät pallorallit eivät tuottaneet 20-vuotiaalle suomalaiselle ongelmia.

Tasaväkisen alun jälkeen Ruusuvuori kaivoi jostakin syötönmurron. Hetkeä myöhemmin hän pääsi syöttämään avauserän voitosta.

Tällaiset tilanteet ovat tärkeitä pelaajan kehityksen kannalta. Erän katkaiseminen on aina hankalaa, mutta nyt vastassa oli maailmanlistan viitonen.

Ruusuvuori kesti paineet, ja voitti viidennen eräpallonsa. Samalla suomalaisyleisö oli saatu herätettyä, ja Itävallan pieni mutta äänekäs kannattajajoukko hieman hiljaisemmaksi.

Thiemillä oli vaikeuksia koota itsensä yllättävän erätappion jälkeen. Hän teki toisen erän kolmannessa pelissä useamman kaksoisvirheen, mutta onnistui pelastamaan tilanteen.

Seuraavalla yrittämällä Ruusuvuori ei antanut armoa. Hän jätti itävaltalaisen nollille tämän syötöllä ja otti siten murron myös toiseen erään. Se tuli vieläpä laadukkailla palautuksilla, jotka selvästi nakersivat Thiemin uskoa.

Ruusuvuori oli hankaluuksissa seuraavassa omassa syötössään, mutta onnistui pitämään sen osin verkkonauhankin avustuksella.

Thiemin syöttö takkusi edelleen, ja Ruusuvuori pääsi tuplamurrolla syöttämään ottelun voitosta tilanteessa 5–2. Homma oli jo käytännössä taputeltu, ja ottelu päättyi yleisön raikuviin aplodeihin reilun tunnin pelin jälkeen.

– Tämä on tennisurani hienoin päivä tähän saakka, Ruusuvuori iloitsi.

– Jos tällaisen kaverin pystyy voittamaan, niin voi lähteä voittamaan ketä vain.

Yleisö antoi voimaa Ruusuvuorelle

Ruusuvuori pelasi ennen Thiem-ottelua nelinpeliä Henri Kontisen kanssa. Taktinen veto ei tällä kerralla auttanut sen matsin voittoon, mutta ei myöskään väsyttänyt Ruusuvuorta liikaa.

– Yleisö antoi voimaa, ja tunsin oloni hyväksi heti ensimmäisestä pisteestä, Ruusuvuori totesi.

Hän ei häkeltynyt siitäkään, että jäi omassa syötössään 0–40 tappiolle jo kolmannessa pelissä. Hermojen pitävyyttä kysyttiin myös avauserän lopussa, mutta voittopiste ei ollut millään tulla.

– Joka pisteessä pitää jaksaa odottaa, että saa hyvän paikan, Ruusuvuori sanoi kärsivällisyyden merkitystä korostaen.

Sinänsä voittoon ei vaadittu mitään poppakonsteja.

– Kaikki kulki niin hyvin, että pystyin keskittymään omiin asioihini, ja siihen vielä päälle muutama taktinen niksi, Ruusuvuori kertoi.

Ruusuvuoren voitto tasoitti Suomen ja Itävallan välisen ottelun 2–2:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.