Rikosseuraamuslaitos epäilee vankiloiden henkilökunnan salakuljettavan kiellettyä tavaraa vangeille

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankiloissa kaikkein suljetuimmilta osastoilta löytyy säännöllisesti kiellettyjä tavaroita. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Rikosseuraamuslaitos Risen asiantuntijalausunnon mukaan on viitteitä siitä, että vankiloiden henkilökunnan jäseniä osallistuu kielletyn tavaran salakuljettamiseen vangeille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lausunnon mukaan kaikkein suljetuimmilta osastoilta löytyy säännöllisesti puhelimia, teräaseita, huumausaineita sekä muita niin sanottuja kiellettyjä tavaroita. Tämä viittaa lausunnon mukaan siihen, että henkilökunnan jäseniä osallistuu ainakin puhelimien ja niiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden salakuljettamiseen vangeille.

Myös STT:n saama lausunto on osa Poliisihallituksen viime viikolla nostaman kanteen todistusaineistoa. Syyttäjä ja Poliisihallitus vaativat, että United Brotherhood -jengi ja sen alaisuudessa toimiva Bad Union -organisaatio määrätään välittömästi väliaikaiseen toimintakieltoon ja ne julistetaan lakkautetuiksi.

Kanteessa vaaditaan myös asettamaan tehosteeksi 3 000 euron uhkasakko, joka lankeaisi maksettavaksi jengille tai jengiläiselle, jos toiminta jatkuu.

Vangeilta saatujen tietojen mukaan on myös syytä epäillä, että vankilahenkilökuntaa on yritetty painostaa toimimaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien hyödyksi.

Osa henkilökunnasta pelkää puuttua jengin toimintaan

Henkilökuntaa on voitu myös käyttää tavaroiden salakuljettamiseen heidän tietämättään. Vankila-alueelle tuleviin kulkuneuvoihin on saatettu esimerkiksi piilottaa aineita tai esineitä, joita vankilaan halutaan toimitettavan.

Vankiloista on löytynyt henkilökunnan jäsenten henkilökohtaisia tietoja sisältäviä listoja. Listoissa on Risen mukaan muun muassa United Brotherhoodin kannalta hankalien virkamiesten osoitteita, autojen ja perävaunujen rekisterinumeroita sekä veneiden tunnistetietoja.

Tällä toiminnalla yritetään erityisesti herättää pelkoa ja huolta viranomaisissa sekä heidän läheisissään.

United Brotherhoodin järjestelmälliseksi kuvaillulla painostuksella on vaihteleva onnistumisprosentti. Vankiloiden toimintakulttuurista riippuu, miten jengi saa henkilökunnan toimimaan haluamallaan tavalla.

Osa vankiloiden henkilökunnastakin pelkää United Brotherhoodin jäseniä. Lausunnossa kerrotaan, että osa pelkää toimia jengin hallinnoimilla osastoilla ja puuttua ryhmän jäsenten luvattomaan käyttäytymiseen.

United Brotherhood vankiloiden pelätyin

United Brotherhood on Risen mukaan Suomen vankiloissa vaikutusvaltaisin ja pelätyin rikollisorganisaatio. Muut ryhmät joutuvat toimimaan sen alaisena ja saamaan siltä luvan rikolliseen toimintaan.

Ryhmän ideologian keskiössä on muun muassa oman jengin edun asettaminen muiden yläpuolelle. United Brotherhoodin korostama veljeys ei ulotukaan organisaation ulkopuolelle. Lausunnon mukaan kaikki United Brotherhoodin tai sen ystäväjengien ulkopuoliset henkilöt ovat vapaasti jengin jäsenten hyväksikäytettävissä.

Oman edun tavoittelu johtaa vankilaolosuhteissa muun muassa siihen, että jengi pyrkii hallitsemaan vankiyhteisöä ja hankkimaan jengin jäsenille hyötyjä vankilan sisällä rikollisin keinoin.

Jengin valta-asema perustuu muun muassa siihen, että jengi on osoittanut olevansa valmis käyttämään rankkaa väkivaltaa organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi.

Jengiveljiä autetaan telkien takanakin

United Brotherhoodin jäsenet pyrkivät auttamaan vankilassa olevia jäseniään kaikin keinoin riippumatta siitä, mitä rikoksia he mahdollisesti ovat tehneet.

Heitä tuetaan muun muassa henkilökohtaisen yhteydenpidon myötä, jota tehdään kirjeiden ja puheluiden välityksellä sekä tapaamisissa. Tämän lisäksi heille salakuljetetaan tavaroita ja heitä avustetaan rahallisesti. Rahaa vankilassa oleva jäsenistö saa satunnaisina tilisiirtoina tai tapaamisissa tuotuina rahalahjoina.

Vapautuessaan United Brotherhoodin jäsen on voinut saada jengiltä käyttöönsä vaikkapa auton ja joskus vuokra-asunnonkin. Jengiläiset maksavat organisaatiolle kuukausittaista maksua toiminnan ylläpitämiseksi.

Poliisin mukaan United Brotherhood perustettiin keväällä 2010 yhdistämällä tuolloin itsenäisinä toimineet ryhmät Me Olemme Rikollisten Eliittiä (M.O.R.E), Natural Born Killers (N.B.K.) ja Rogues Gallery (R.G.).

Lakkauttamisvaadetta perustellaan kanteessa muun muassa sillä, että jengi on viranomaisten mukaan laissa kielletty sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt yhdistys. Viranomaisten mukaan United Brotherhoodin toimialoja ovat erityisesti huumekauppa ja kiristys ja toiminnan tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikoksia tehtailemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.