Lahden ja Heinolan kiinteistökustannukset nousivat keskivertoa hillitymmin

Kerrostalojen verot ja hoitokustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin Janne Laakkonen

Pirjo Kamppila

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan kerrostalojen verot ja hoitokustannukset ovat nousseet tänä vuonna edellisvuotta voimakkaammin. Nousua oli 2,6 prosenttia edellisvuodesta, kun aiemmin vuosinousu oli vain yksi prosentti.

Nousua aiheuttivat etenkin kaukolämmön ja veden hinta sekä kiinteistövero.

Kiinteistöliitto on pitkään verrannut vakiomuotoisen kerrostalon, niin sanotun Indeksitalon veroja ja kustannuksia. Mukana on kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa.

Laskennallisen lahtelaistalon verot, vesi-, lämpö- ja jätemaksut ovat tänä vuonna 2,79 euroa neliötä ja kuukautta kohden. Se on keskivertolukema kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Tämän joukon suurimmat erot syntyivät tontin kiinteistöverossa.

Edullisempi sijoitus

Lahti oli nyt koko vertailuaineiston (59 kaupunkia/kuntaa) sijalla 23, kun sijoitus oli viime vuonna 13. kallein. Heinola sijaluku muuttui sijalta 21 sijalle 31. Kustannusten kasvu oli siis hillitympää kuin viime vuoden vertailussa.

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä, Raisiossa ja Vihdissä, joissa kaikissa yllettiin vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukautta kohden.

Edullisessa päässä ovat Kempele, Raahe ja Kokkola. Uutena vertailuun tullut Kempele oli selvästi edullisin, 2,15 euroa neliöltä kuukaudessa.

Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa runsaat 3 400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa. Lahdessa lasku on 3 013 euroa.

Kiinteistöliiton mallina oleva Indeksitalo on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontillaan ja jossa on 40 asuntoa.

Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 7. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 8. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 9. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 10. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 11. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 14. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 15. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.