Kiovassa vieraillut presidentti Niinistö sai päivityksen Itä-Ukrainan tilanteesta ja kiitokset Suomen tuesta

Kyseessä on presidenttien ensimmäinen tapaaminen. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Ukrainan rauhan eteen tehdään kovasti töitä, vakuutti presidentti Sauli Niinistöä torstaina Kiovassa virallisella vierailulla isännöinyt Volodymyr Zelenskyi. Ukrainan presidentin mukaan tavoitteena on niin kutsutun Normandia-ryhmän – Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan – huippukokous vielä tämän kuun aikana.

Tarkkaa päivämäärää hän ei halunnut luvata. Zelenskyi muistutti samalla, ettei ollut itse edes allekirjoittamassa paljolti kuolleeksi kirjaimeksi jääneitä Minskin sopimuksia. Pyrkimys edetä on kuitenkin kova.

– Olen vakuuttunut, että voimme sopia ja ratkaista monia tärkeitä ja vaikeita kohtia Minskin sopimuksista, hän sanoi.

Normandia-kokouksesta tullee toteutuessaan myös Zelenskyin ensimmäinen tapaaminen presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Ukrainan uuden ja kokemattoman presidentin on pelätty antavan Venäjälle liikaa periksi, mutta ainakin lehdistötilaisuudessa Niinistön kanssa viesti oli selvä: Ukraina haluaa kaikki "panttivankinsa" vapaiksi eikä lännen Venäjä-pakotteita pidä purkaa ennen kuin Ukrainan itsemääräämisoikeus ja alueen koskemattomuus on palautettu. Nord Stream 2 -kaasuputkihanke sai myös ohimennen moitteet.

– Uhka koko Euroopalle, kuului Zelenskyin tuomio.

"Kunnia Ukrainalle - sankareille kunnia!"

Näyttelijästä Ukrainan johtoon ponnahtanut Zelenskyi aloitti presidenttinä vasta toukokuussa, ja Niinistö on aivan ensimmäisiä ulkomaisia valtiojohtajia, joka vierailee hänen luonaan. Virallinen vierailu alkoi Kiovan syyskuisessa helteessä juhlavasti kansallislauluilla ja kunniakomppanian tarkastamisella Mariinski-palatsin pihalla.

Sotilaita Niinistö tervehti ukrainaksi: Kunnia Ukrainalle!

– Sankareille kunnia! rivistöt vastasivat Ukrainassa käytetyn tavan mukaan.

Vain hieman ennen Niinistöä Ukrainan presidenttiä olivat käyneet tapaamassa Venäjän Kertshinsalmessa kiinni ottamat ja viime viikonloppuna vapauttamat merisotilaat.

Niinistön mukaan Suomi on myös Itä-Ukrainan suhteen valmis tarjoamaan suuria tai pieniä "hyviä palveluja", jos niistä on apua rauhan saavuttamisessa. Zelenskyi kiitteli Suomea pitkään jatkuneesta tuesta Ukrainan asialle.

Niinistöltä vastavierailukutsun saanut Ukrainan presidentti oli myös kertonut monista uudistushankkeistaan.

– Tiedämme kaikki, miten vaikeaa uudistusten toteuttaminen on. Toivotan menestystä vaativassa työssä, Niinistö kommentoi.

Sotavankeja, SS-miehiä, Stalinin uhreja

Kahdenvälisten suhteiden osalta Ukrainaa kiinnostaa Zelenskyin mukaan yhteistyö koulutuksessa, energiatehokkuudessa ja jätehuollossa.

Vierailun yhteydessä myös allekirjoitettiin yhteistyösopimus Suomen kansallisarkiston ja Ukrainan valtiollisen arkistolaitoksen välille. Mailla riittää tutkittavaksi yhteistä, synkkää historiaa: talvisodassa Raatteentielle pysäytetty Neuvostoliiton 44. divisioona oli kotoisin Ukrainasta.

Kansallisarkiston tutkimusjohtajan Päivi Happosen mukaan ukrainalaisia kiinnostavat erityisesti sotavangit Suomessa talvi- ja jatkosodan aikana. Suomalaisten huomio taas kohdistuu hänen mukaansa Ukrainan alueella sotineisiin suomalaisiin SS-miehiin sekä Stalinin vainojen uhreihin.

– Tänään käytiin jo keskusteluja siitä, millaisia aineistoja täällä on näihin kumpaakin projektiin liittyen, Happonen kertoi Kiovassa.

Hänen mukaansa yhteistyötä arkistotutkijoiden välillä on ollut ennekin, mutta sopimus edesauttaa asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.