Pelicans-hyökkäyksessä pelaa rento tamperelainen, joka ei turhista stressaa

Mestiksen maaliennätyksen haltija Jonatan Tanus yrittää löytää taas flow-tilan.

Jonatan Tanus pelasi kaksi kautta SaiPassa ennen Lahteen siirtymistä. Antti Yrjönen

Mikael Hoikkala

Jonatan Tanus, olet yksi Pelicansin uusista pelaajista, joilta odotetaan harppausta seuraavalle tasolle urallaan. Kuinka kovat odotukset olet itse itsellesi asettanut?

– Totta kai olen asettanut odotukset, että pystyn parantamaan ja kehittymään viime vuosina. Tavoitteena on joskus pelata ulkomailla. Sitä kohti mennään päivä kerrallaan, eikä stressata liikaa.

Joukkueessa on monta uutta hyökkääjää, joita lahtelainen yleisö ei vielä tunne. Siellä ovat esimerkiksi Miro-Pekka Saarelainen, Otto Nieminen ja Frank Gymer, jotka ovat kanssasi suunnilleen samanikäisiä. Miten sinä erotut joukosta – pelaajana tai persoonana?

– Olen suht rento tamperelainen. Pyrin olemaan stressaamatta liikaa, mutta myös tekemään kovasti hommia jäällä ja olemaan tehokas hyökkäyspäässä.

Olet pelannut kaksi kautta Kanadan OHL-junioriliigan Peterborough Petesissä. Miten opettava kokemus se oli koti-Suomeen verrattuna?

– On siinä todella iso ero verrattuna A-junnuihin. Se koko kulttuuri: hallit ovat pullollaan katsojia, ja pelaajilla on vähän enemmän omalla vastuullaan kaikki oheistoiminta. Siellä oppi myös kielen ja uuden kulttuurin. Hieno kokemus.

Kuinka kovana merittinä pidät sitä, että hallussasi on Mestiksen yhden kauden maaliennätys (40) kaudelta 2016–17?

– No, en tiedä... Se oli kaikin puolin onnistunut kausi. Sarja kuin sarja, niin ennätys on aina ennätys, mutta mun tavoitteena oli nousta Liigaan enemmän kuin minkään ennätyksen tekeminen.

Tuolla kaudella SaPKossa joukkuekaverinasi pelasi Casimir Jürgens. Oliko hänen suosituksellaan painava vaikutus, kun valitsit Pelicansin?

– En tiedä, oliko se painava, mutta kyllä mä hänen kanssaan puhuin. Casse pystyi puoltamaan niitä asioita, joita olin kuullut muualtakin.

Fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski sanoi kesällä Pelicansin kotisivuilla, että sinun kanssasi tehdään töitä huippu-urheilijan elämän opettelussa, ja jos se naksahtaa kohdalleen, niin ”taivas on rajana”. Oletko asettanut itsellesi kovan haasteen, että tämä pitää laittaa kuntoon?

– Nuoria (24-vuotias) tässä vielä ollaan, joten pitää koko ajan pyrkiä oppimaan jotakin. Tuo on yksi alue, jossa pystyn parantamaan. Perusasiat: saada yleisesti urheilijana oleminen 24/7-meininkiin ja pitää se kirkkaana mielessä koko ajan, muistaisi tehdä palauttelut ja sellaiset hyvin. Kun ikää tulee, niiden merkitys kasvaa.

Pelasit kaksi edellistä vuotta SaiPassa. Siellä ensimmäinen kautesi (57 ottelua, 12+21=33) oli tehokkaampi kuin toinen (54, 10+11=21). Osaatko sanoa, miksi?

– En osaa sanoa. Ensimmäisellä kaudella lähti luistamaan hyvin. Toisella kaudella tuli muutama pidempi vaikea jakso. En ollut ehkä sellaisessa flow-tilassa. Pelaaminen oli hakemista ja miettimistä. Ei mitään yksittäistä isoa syytä.

Tanus esitteli taklaushalukkuttaan elokuun CHL-kotiottelussa Trineciä vastaan. Sami Kuusivirta

Sinusta kertovissa lehtijutuissa mainitaan usein, kuinka sinua pidettiin Tapparan junioreissa suurlupauksena kuten ikätoveriasi Aleksander Barkovia. Sitten uranne lähtivät eri suuntiin, ja Barkov kuuluu nykyään NHL:n huippuhyökkääjiin. Alkaako vertailu kyllästyttää?

– No, enpä tiedä. Sama se minulle, miten te vertailette. Minä teen omaa juttuani ja ”Sasha” omaansa. Mennään sillä.

Millaisina näet Pelicansin menestysmahdollisuudet tällä kaudella?

– Joukkueessa on paljon taitoa ja kokemusta. Kunhan saadaan yhteinen homma toimimaan ja kaikki samalle sivulle, meillä on varmasti hyvät mahdollisuudet.

Sinulla on Suomen lisäksi Israelin kansalaisuus. Kerrotko tästä taustasta?

– Ei se ole sen ihmeellisempää kuin muillakaan kaksoiskansalaisilla. Isä on Israelista kotoisin, ja sitä kautta minulla on Israelin passi.

Pelaako Israelissa kukaan jääkiekkoa?

– On siellä maajoukkue. Muutama halli ja jokunen joukkue taitaa olla, mutta ei ole jääkiekko hirveän kovassa huudossa siellä.

Kuka?

Jonatan Tanus #20

Syntynyt 4.6 . 1995 Kuopiossa.

Pituus/paino: 175 cm/86 kg.

Laitahyökkääjä (left).

Ura: Liigassa (Tappara, SaiPa) 113 runkosarjaottelua, 54 (22+32) pistettä. Mestiksen mestari, maalikuningas ja pistepörssin voittaja 2016–17. Pelannut kaksi kautta Kanadan OHL-junioriliigassa.

Muuta: Veli Kristian pelaa Liigaa Jukureissa. Äiti Sari on kristillisdemokraattien kansanedustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.