HS: Posti suunnittelee jopa 8 000 työntekijän palkan alentamista - lue yön uutiskooste

Julkisuudessa on toistaiseksi kerrottu, että mahdolliset palkanalennukset koskevat noin 700:aa työntekijää. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Posti suunnittelee tuntuvia palkanalennuksia jopa 8 000 työntekijälle, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Postilla on nyt noin 22 000 työntekijää.

Julkisuudessa on toistaiseksi kerrottu, että mahdolliset palkanalennukset koskevat noin 700:aa työntekijää, jotka ovat lähinnä lajittelijoita. Posti on suunnitellut, että työt siirrettäisiin nykyistä edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan vastaava suunnitelma koskee työtehtäviä myös huomattavasti laajemmin. Asian vahvistaa lehdelle kaksi eri lähdettä.

Raju asuntopalo Mikkelissä - 25 evakuoitiin kerrostalosta

Mikkelissä Etelä-Savossa 25 ihmistä evakuoitiin kerrostalosta rajun tulipalon takia myöhään eilisiltana. Pelastuslaitoksen mukaan kerrostalon neljännen kerroksen asunnon sauna ja kylpyhuone paloivat kokonaan. Asunnossa ollut asukas loukkaantui lievästi.

Hälytys palopaikalle tuli iltakymmenen aikoihin. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle liekit löivät ikkunasta ulos.

Palo saatiin rajattua saunan ja kylpyhuoneen alueelle, mutta savua levisi käytävään ja muutamiin naapuriasuntoihin. Kolmen naapuriasunnon asukkaat joutuivat evakkoon, mutta palomestarin mukaan muut pääsivät takaisin koteihinsa.

Syttymissyystä ei ole vielä varmaa tietoa.

Kaksi ihmistä loukkaantui ulosajossa Huittisissa

Kaksi ihmistä loukkaantui henkilöauton ulosajossa Huittisissa Satakunnassa yöllä, kertoo pelastuslaitos.

Onnettomuus sattui Kakkostiellä pari kilometriä Huittisten keskustasta Helsingin suuntaan. Päivystävän palomestarin mukaan auto oli suistunut ajosuunnassa oikealle tien pientareelle, törmännyt risteävän peltotien reunaan ja mennyt katon kautta ympäri.

Toinen loukkaantuneista kykeni kävelemään, toisen vammat olivat vakavampia. Molemmat kuljetettiin sairaalaan Poriin. Palomestari ei kommentoinut yöllä loukkaantuneiden sukupuolta eikä ikää.

Ulkopoliittisen instituutin hallitus kokoontuu valitsemaan uutta johtajaa

Ulkopoliittisen instituutin hallitus kokoontuu tänään valitsemaan instituutille uutta johtajaa. STT:n tietojen mukaan tehtävään esitetään jälleen ohjelmajohtaja JuhaJokelaa. Häntä esitettiin Upin johtoon jo kesäkuussa, mutta silloin asia jäi pöydälle.

Upin hallituksessa on kiistelty nimitysprosessista, ja kesäkuun kokouksen jälkeen hallitus pyysi kolmesta tehtävään haastatellusta hakijasta ulkopuolisen tieteellisen arvion.

Upi on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, ja merkittävä osa sen rahoituksesta tulee valtiolta. Instituutti tuottaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvää tutkimusta esimerkiksi eduskunnan käyttöön. Lisäksi instituutilla on näkyvä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Uusi maksupalveludirektiivi voimaan - kuluttajalle ei muutoksia ensi alkuun

Lauantaina tulee voimaan EU:n uusi maksupalveludirektiivi, jonka odotettiin tuovan tänä syksynä suuria muutoksia asiointiin verkkokaupoissa ja verkkopankeissa. Tavallisen kuluttajan kannalta mikään ei kuitenkaan ensi alkuun muutu.

Finanssivalvonta myönsi viime viikolla lisäaikaa verkkokaupan osapuolille direktiivin edellyttämien järjestelmien rakentamiseksi vahvaa tunnistautumista varten. Myös verkkopankkien painettujen tunnuslukulistojen käytölle on myönnetty lisäaikaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa alkaa Krimin tilanteen käsittely

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) alkaa tänään käsitellä Ukrainan tekemiä valituksia Venäjän ihmisoikeusloukkauksista Krimillä. EIT:n suuren jaoston (Grand Chamber) piti aloittaa kuulemiset asiassa jo helmikuussa, mutta käsittelyä lykättiin.

Ukrainan valitukset eivät koske itse niemimaan anastamista vaan siellä miehityksen jälkeen toteutettuja toimia. Ukrainan mukaan Venäjä on muun muassa surmannut ja vanginnut ukrainalaisia sotilaita ja poliiseja, estänyt lehdistön toimintaa sekä syrjinyt voimakkaasti Krimin islaminuskoisia tataareja.

EIT toimii Euroopan neuvoston yhteydessä ja valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

Armeijalähteet: Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentin

Yhdysvaltain presidentti DonaldTrump on valmis tapaamaan Iranin presidentti HasanRuhanin ilman ennakkoehtoja, kertoo kaksi Trumpin korkea-arvoista luutnanttia.

Tieto asiasta tuli sen jälkeen, kun Trump erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa JohnBoltonin. Bolton tunnetaan vihamielisestä suhtautumisestaan Iraniin ja aggressiivisesta ulkopolitiikastaan.

Luutnanttien mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan aio hellittää Iraniin kohdistuvaa painostustaan. (Lähde: AFP)

Saudi-Arabia tuomitsee Netanjahun vaalilupaukset Jordanlaakson liittämisestä osaksi Israelia

Saudi-Arabia tuomitsee Israelin pääministeri BenjaminNetanjahun aikeet liittää Länsirannan Jordanlaakson Israeliin, kertoo maan uutistoimisto.

Netanjahu vannoi eilen liittävänsä Jordanlaakson Israeliin, jos hänet valitaan uudelleen pääministeriksi. Israelissa järjestetään ensi viikolla parlamenttivaalit.

Saudi-Arabian mukaan Netanjahun julistus on erittäin vaarallinen tilanteen kärjistyminen palestiinalaisia vastaan. Sen mukaan lupaus loukkaa räikeästi kansainvälisen oikeuden periaatteita.

Saudi-Arabia myös kutsui 57 Islamilaisen yhteistyöjärjestön jäsenvaltiota hätäkokoukseen asian takia. (Lähde: AFP)

Ronaldo ilotteli neljä maalia Liettuan verkkoon

Portugalin kapteeni CristianoRonaldo onnistui tekemään peräti neljä maalia tiistai-illan miesten jalkapallon EM-karsintaottelussa Liettuaa vastaan. Ottelu päättyi lopulta vierasjoukkue Portugalin 5–1-voittoon.

A-lohkossa Kosovo yllätti Englannin laukomalla 1–0-vierasmaalin, kun ottelua oli pelattu vain 34 sekuntia. Englanti kuitenkin teki nopean ryhtiliikkeen ja tykitti ensimmäisellä jaksolla peräti viisi maalia vastustajan verkkoon. Ottelu päättyi Englannille 5–3.

H-lohkossa Ranska voitti Andorran helponoloisesti 3–0 kotonaan. Turkki puolestaan löi Moldovan vieraissa 4–0. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.