Enduromestari Eero Remeksen tulevaisuus hämärän peitossa – "Pelkkä ajamisen ilo ei enää näillä kilometreillä tahdo riittää"

Eero Remes on kolminkertainen enduron maailmanmestari. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Nimet Kari Tiainen, Juha Salminen, Mika Ahola ja Samuli Aro eivät jätä moottoriurheilun ystäviä kylmäksi.

Suomalaisen enduron suurmiehet ovat raivanneet mutaisia polkuja muun muassa maamme nykyiselle ykköskuskille Eero Remekselle, 34.

Remes on kolminkertainen enduron maailmanmestari. Muitakin meriittejä häneltä löytyy vaikka millä mitalla.

Remes ajoi vuodet 2009–2018 tehdastalleissa – muun muassa KTM:llä ja TM:llä. Täksi kaudeksi Remeksen paketti meni uusiksi. Järvenpääläinen hurjapää vaihtoi italialaisen TM-pyörämerkin ruotsalaistiimi Johansson MPE:hen ja Yamahan pyörään.

Työpaikan vaihtaminen olisi voinut sujua paremminkin, sillä Remes on enduron E2-luokan MM-sarjassa viidentenä, kun kahdeksasta kisaviikonlopusta on ajamatta vielä kaksi.

– Siihen nähden, että voitin viime vuonna maailmanmestaruuden, tämä kausi on mennyt penkin alle. Syy ei ole pyörässä, vaan kyllä se syypää löytyy vessan peilistä, Remes sanoi Heinolassa, jossa ajetaan viikonloppuna EM-sarjan finaaliviikonloppu.

Reissaaminen rassaa

Enduroässän kausi on ollut vaihteleva.

– Sekaan on mahtunut myös tosi hyviä kisoja. Kauden kolmannessa skabassa vedin lipat. Rytäkässä murtui peukalo ja sen lisäksi kylkiluut naksahtivat poikki.

Enduro on ollut Remeksen ammatti vuodesta 2009 lähtien. Nyt rämäpää myöntää, että tulevaisuuden suunnitelmat ovat auki. Ensi kaudeksi ei ole vielä sopimusta.

– En ole tehnyt lopullista päätöstä siitä, jatkuuko urani vai ei. Tätä hommaa voi tehdä monella tavalla. Olen ajanut niin monta vuotta, että jatkaakseni uraa, pitää löytää sellainen kokonaispaketti, että pärjääminen on mahdollista. Ihan pelkkä ajamisen ilo ei enää näillä kilometreillä tahdo riittää.

Yksi asia, mikä Remestä risoo eniten MM-sirkuksessa, on jatkuva reissaaminen.

– Niin sanottu lentokenttäelämä ei houkuttele. Se on tämän ammatin ehdoton varjopuoli, Remes naurahtaa.

Enduro ei jää

Vaikka Remes laittaisikin kauden jälkeen ajohaalarit ja saappaat naulaan, ei hän lajia ole jättämässä. Remes haluaa olla tavalla tai toisella mukana varmistamassa, että vahva suomalainen enduroperinne jatkuu.

Valovoimaisimpiin nuoriin kuskeihin kuuluvat muun muassa Roni Kytönen, Hugo Svärd ja Eemil Pohjola.

– Ja on siellä muitakin lahjakkaita kundeja, Remes huomauttaa.

Joka tapauksessa Remes on valmis auttamaan nuoria huipulle pyrkiviä ajajia.

– Silloin kun itse olin nousemassa kohti huippua, sain arvokkaita tipsejä esimerkiksi Juha Salmiselta. On hienoa opettaa uusia juttuja nuoremmille kavereille. Olemme jo harjoitelleet jonkin verran yhdessä juuri Kytösen ja kumppaneiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.