Dorian-myrskystä yltyi hurrikaani – uskotaan vielä voimistuvan

Puerto Ricossa ihmiset varautuvat Dorianin iskuun, sen on ennustettu vielä voimistuvan ennen kuin se saavuttaa Floridan viikonloppuna. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Trooppinen myrsky Dorian on yltynyt hurrikaaniksi, meteorologit kertovat. Uutiskanava CNN:n mukaan myrsky yltyi ykkösluokan hurrikaaniksi Neitsytsaariin kuuluvan Saint Thomasin kohdalla.

Saint Thomasin saaren lähellä on ollut tuulenpuuskia, jotka ovat olleet nopeudeltaan jopa lähes 50 metriä sekunnissa. Korkeimmat tasaiset tuulennopeudet ovat olleet noin 37 metriä sekunnissa.

Seuraavaksi hurrikaani uhkaa Puerto Ricoa. Puerto Ricon kuvernööri Wanda Vazquez on julistanut Puerto Ricoon hätätilan.

Vasquezin mukaan Puerto Rico on nyt huomattavasti paremmin valmistautunut kuin vuonna 2017, kun hirmumyrsky Maria ruhjoi itsehallintoaluetta

Yhdysvaltain liittovaltion pelastustoimesta vastaavan viraston Feman lehdistösihteeri Elizabeth Litzow kertoi CNN:lle, että virastolla on Puerto Ricossa enemmän tarpeistoa kuin ennen Marian saapumista saarelle.

– Saarella olevassa kalustossa on vuoteen 2017 verrattuna kolme kertaa enemmän generaattoreita, yhdeksänkertainen määrä aterioita, viisinkertainen määrä vettä ja 16 kertaa enemmän sinisiä pressuja, hän kertoi.

CNN:n mukaan paikalliset ovat valmistautuneet myrskyn tuloon muun muassa suojaamalla kotiensa ikkunoita vanerilla ja ikkunaluukuilla.

Uutiskanava kertoi myös, että Puerto Ricoon on astunut hurrikaanin vuoksi voimaan niin sanottu "kuiva laki", joka kieltää alkoholin myynnin saarella. Vazquez ilmoitti päätöksestä keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa. Alkoholin myyntikielto on Vazquezin mukaan voimassa vuorokauden hänen ilmoituksestaan lähtien tai siihen saakka, kun viranomaiset ehdottavat sen poistoa.

Dorianin on ennustettu voimistuvan kolmosluokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla ennen kuin se saavuttaa Floridan viikonloppuna.

Trump soimasi Puerto Ricoa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona Twitterissä, kuinka Puerto Rico on hänen mielestään yksi korruptoituneimpia paikkoja maan päällä. Hänen mielestään saaren poliittinen järjestelmä on rikki ja sen paikalliset poliitikot ovat joko epäpäteviä tai korruptoituneita.

Samalla hän laittoi avustuksien kanssa kohdatut ongelmat paikallisten poliitikkojen syyksi. Hänen mukaansa kongressin lupaamat miljardit lähetettiin "kieroille poliitikoille".

– Ja muuten, olen paras asia, mitä on ikinä tapahtunut Puerto Ricolle, hän vielä jatkoi.

Vaikka Marian tuhoista on kulunut jo toista vuotta, kiista avustusrahoista ja jopa myrskyn vaatimien uhrien määrästä on edelleen ajankohtainen. Puerto Ricon viranomaisten mukaan kuolleita oli 64, kun taas terveysviranomaiset kertovat myrskyn tappaneen liki 3 000 ihmistä.

Trump päivitteli Twitterissä tiistaina, että Puerto Ricolle on myönnetty Marian jälkien korjaamiseen ennätykselliset 92 miljardia dollaria.

Todellisuudessa kongressi myönsi rahaa runsaat 42 miljardia, mistä Feman mukaan saarelle on saatu vain vajaat 14 miljardia dollaria. Vazquezin edeltäjä Ricardo Rossello joutui eroamaan viime kuussa avustussotkun takia.

"Tässä ei ole kyse Trumpista"

Puertoricolainen kongressiedustaja Jenniffer Gonzalez vastasi puertoricolaisen televisiokanavan haastattelussa Trumpin tviittiin avustuksista, ettei Puerto Rico valitse hurrikaanejaan, kertoo CNN.

– Jumala päättää sen, luonto päättää sen. Me olemme Karibialla, tämä on hurrikaanien ja myrskyjen reitti.

Myös Puerto Ricon pääkaupungin San Juanin pormestari Carmen Yulin Cruz kommentoi Trumpin kirjoitteluita.

– Sanoin eilen, että Trumpin pitää olla hiljaa, rauhoittua ja tehdä tietä niille meistä, jotka tekevät työtä paikan päällä. Ehkä Trump ymmärtää tällä kertaa, että tässä ei ole kyse hänestä, tässä ei ole kyse politiikasta, vaan tässä on kyse henkien pelastamisesta, hän kirjoitti Twitterissä.

----

Juttua korjattu 29.8. klo 10.46: Puerto Rico ei ole osavaltio, vaan Yhdysvaltojen itsehallintoalue

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.