Lapissa rikkoutui helleraja kahdella asemalla – viimeksi pohjoisessa oli hellettä elokuun lopussa vuonna 1937

Aiemmin helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa vuonna 1937, jolloin Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

STT

Lapissa on rikottu helle-ennätyksiä, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä. Lapissa ei ole koskaan aiemmin mitattu hellettä näin myöhään.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että iltapäivällä kello neljän jälkeen sekä Muonion että Kittilän asemilla mitattiin 25,3 astetta.

Aiemmin helleraja on rikkoutunut näin myöhään Lapissa vuonna 1937, jolloin 27. elokuuta Sodankylän Tähtelässä mitattiin 26,2 astetta.

Vallan mukaan tänään lukemat ovat pyörineet lähellä hellerajaa koko Lapissa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Lämmin sää selittyy Vallan mukaan kahdella asialla.

– Lappiin on virrannut eilisen ja tämän päivän aikana lämmintä ilmaa Etelä-Ruotsista. Lisäksi näissä luvuissa näkyy taustalla ilmastonmuutoksen vaikutus, Valta sanoo.

Myös muualla Suomessa mitattiin päivän aikana hellelukemia, Vallan mukaan oikeastaan kaikkialla muualla paitsi rannikolla ja Pohjois-Lapissa. Päivän korkein lukema 27,5 astetta mitattiin Pyynpään mittausasemalla Raumalla. Hellettä oli myös sekä Seinäjoella, jossa mitattiin 27,2 astetta että Mikkelissä, jossa elohopea kipusi 25,5 asteeseen.

Vielä yksi viikko hellettä

Seuraavina päivinä koko Suomeen on tiedossa vuodenaikaan nähden tavanomaista kuumempaa säätä.

Ennusteiden mukaan torstaina sää jatkuu keskiviikon kaltaisena. Sää on aurinkoinen, selkeä ja lämpöasteet pyörivät jälleen 25 asteen tienoilla. Myös Lappiin on ennustettu vielä lisää hellettä.

Perjantain vastaisena yönä Suomea lähestyy kylmä saderintama, joka kulkee päivän aikana maan yli lännestä itään. Rintama tuo mukanaan paikallisia melko voimakkaita sadekuuroja. Sateiden takia lämpötilat laskevat Vallan mukaan koko maassa, vain paikoin mittarilukema nousee noin 20 asteeseen.

Lauantaina sateet väistyvät ja sää lämpenee jälleen. Kuuminta on ennustettu maan etelä- ja keskiosiin, jossa asteita on luvassa noin 24. Sunnuntaina sää lämpenee edelleen, erityisesti maan etelä- ja keskiosissa, kun maahan virtaa etelästä lämmintä ilmaa.

Maanantaina sää muuttuu jälleen, kun kylmä rintama lähestyy lännestä. Vaikka lännessä sää viilenee, Vallan mukaan on mahdollista, ettei rintama ennätä päivän aikana maan itäosiin asti. Tällöin päivä olisi vielä idässä helteinen. Myös Lapissa voidaan rikkoa jälleen hellerajoja.

Alkuviikon ennusteet ovat vielä epävarmoja. Valta kuitenkin arvioi, että maanantain jälkeen helteet ovat ohi ja lämpötilat pyörivät ensi viikolla enää 15–20 asteen tienoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.