KPTT:n ehdoton tuomio: syyllinen hihnan päässä

Markus Pirttijoki

Viime vuoden loppuun saakka luulin, että Suomeen mahtuu vain kaksi varteenotettavaa tietotoimistoa: STT ja HTT. Suomen Tietotoimisto ja Hevosmiesten tietotoimisto ovat sujuvasti täydentäneet toisiaan tarpeellisen ja hyödyllisen faktan tuottajina.

Lahteen muutettuani jouduin kuitenkin päivittämään käsitystäni. Arkeeni ujuttautui kolmas tähdellisen tiedon lähde: KPTT. Koirapuiston tietotoimistosta olen saanut parhaat vinkit allergisen eläimen hoitokeinoista, kotieläimille soveltuvista uimarannoista sekä tuoreimmat, kokemuspohjaiseen tutkimustulokseen pohjautuvat tilastot punkkien levinneisyydestä.

Eikä siinä vielä kaikki: koirapuistossa on kerrottu hyvät vastaukset myös arkisiin kysymyksiin alueen aikido- ja laitesukelluskerhoista, kirpputoreista sekä kelvollisista ravintoloista. Lajitietous on kasvanut roimasti, kun aitauksessa on kävellä lompsotellut vastaan muiden muassa tsekkoslovakiansusikoiraa, venäjänajokoiraa ja uhanalaiseksi luokiteltua barbetia eli Ranskan vesikoiraa.

Kiitos lahtelaisen supliikin, puistossa ei ole tarvinnut seisoskella tuppisuuna. Tarjolla on ollut myös vertaistukea, kun on käynyt ilmi, ettei tämä meidän vuosikas olekaan ainoa, joka pentuvaiheessa tuhoaa kaikki kengät, seinät, ovet ja miltei ikkunatkin.

Koirapuiston tietotoimisto on siis tarjonnut samalla kertaa eläintenhoitoon liittyvää neuvontaa, psykologista mielenrauhoitusta ja kotouttamispalveluita Kamulle: Kainuusta muuttaneelle. Sanoisin että koirapuistoissa julkisen investoinnin panos-tuotos-suhde on enemmän kuin kohdillaan.

Ei liene yllätys, että tällaisella koiraihmisellä viimeaikaiset uutiset ovat saaneet karvat pystyyn. Lahdessa koirat ovat käyneet milloin toisen koiran, milloin ihmisen kimppuun. Oletan että asia on 99 prosentille väestöstä selvä, mutta varmistetaan nyt vielä lopuillekin: päällekäynti ei ole koskaan koiran vika. Ei koskaan.

Myös koirapuiston tietotoimistossa – joka siis toimii tietotoimistona, psykologin vastaanottona ja kotouttamislaitoksena sekä tässä kohtaa myös maalaisjärkisenä oikeusistuimena – tapauksille on annettu yksiselitteinen ja ehdoton tuomio: syyllinen on aina se kaksijalkainen otus hihnan toisessa päässä. Aina.

Suomalainen lainsäädäntö ei mielestäni ota riittävästi huomioon tällaisten muka-koiraihmisten rikosten vakavuutta. Kyse on paitsi fyysisestä ja henkisestä vammasta päällekäynnin kohteeksi joutuneelle eläimelle ja sen omistajalle, myös hyökänneen koiran laiminlyönnistä. Vahingot ovat pysyviä.

Sellaisesta pitäisi tuomita vähintäänkin ehdollista vankeutta ja elinikäinen kielto pitää muita kuin terraariossa tai akvaariossa kasvavia lemmikkejä.

Edellinen koiramme sai puolivuotiaana syvät traumat, kun taluttajaltaan karannut rottweiler kävi päälle. Talutushihnan päässä oli fleksi, joka ei missään tapauksessa sovellu noin isolle koiralle.

Koiraamme ei sen jälkeen enää koskaan voinut viedä koirapuistoon, jos siellä oli muita. Siksikin tämä kokemus koirapuiston tietotoimistosta on uusi ja ihmeellinen.

Vaan arvatkaapa mitä sanoi rottweilerin omistaja tapahtuneen jälkeen?

”Voi, voi.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 7. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 12. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.