Suojelusta kiinnostunut metsänomistaja saattaa mennä pyörälle päästään

Kuolleen kuusen kaarnan alta löytyi sisilisko. Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Metsää voi suojella sekä metsälain että luonnonsuojelulain nojalla, määräaikaisesti tai pysyvästi, valtion tai säätiöiden kautta. Suojelusta kiinnostunut metsänomistaja saattaa mennä pyörälle päästään erilaisista kriteeristä ja pykälistä.

– Hänen ei todellakaan tarvitse miettiä, kelpaako metsä suojeluun vai ei. Meihin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä. Metsässä käynti ei maksa mitään, rohkaisee Janne Varjola Suomen Metsäkeskuksesta.

Yhteyttä voi ottaa myös paikallisiin metsänhoitoyhdistyksiin tai luontojärjestöihin.

Vapaaehtoisuuteen perustuva Metso-ohjelma käynnistettiin vuonna 2008. Vaihtoehtoina ovat luotokohteena arvokkaan metsäsn pysyvä suojelu tai määräaikainen rauhoitus. Määräaikaisuuden korvaus ja suojelualat ovat pienempiä.

Rahan riittävyydestäkään ei kannata huolestua. Metso-ohjelmaan on viime vuosina aina riittänyt varoja ja ensi vuoden budjettiin on luvassa kahdeksan miljoonaa euroa lisää.

Ohjelma eteni viime vuonna parhaiten Kanta-ja Päijät Hämeen alueella, jossa suojeltiin yli 600 hehtaaria uusia kohteita.

Suojelukohteet ovat koko metsäalaan nähden pieniä, mutta Metso-ohjelman tuore arvointi kiittelee toimia: niillä on saavutettu ekologisesti laadukas ja toisiinsa nähden hyvin sijoittuvien alueiden verkosto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 5. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 6. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 7. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 8. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 9. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 10. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 11. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 12. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 13. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 14. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä
 15. Lakkautusuhan alla olevassa Paimelan koulussa toivotaan päätöstä, oli se kumpi tahansa: ”Ensi lukuvuoden suunnitellun pitää päästä käyntiin mahdollisimman pian”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.