Kanada vastustaa Venäjän ottamista takaisin G8-ryhmään

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland puhui toimittajille tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon. Lehtikuva/AFP

STT

Kanada ei halua ottaa Venäjää takaisin G8-maiden ryhmään. Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland sanoi maan vastustavan ideaa, jonka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti aiemmin tällä viikolla.

Venäjä otettiin mukaan ryhmään vuonna 1997, jolloin siitä oli hiljattain tullut demokratia ja markkinatalous. Venäjä potkittiin ulos vuonna 2014 Krimin valtauksen takia. Ryhmä kutistui tuolloin seitsemän maan kokoiseksi ja tunnetaan nykyään nimellä G7.

Freelandin mukaan Venäjää ei voida ottaa takaisin mukaan ennen kuin tilanne Ukrainassa muuttuu.

– Luulen, että kaikki me ottaisimme mielellämme mukaan Venäjän, joka pyrkisi jälleen olemaan hyvämaineinen jäsen samanmielisten maidemme ryhmässä. Ryhmämme maat ovat sitoutuneet laillisuuteen ja demokratiaan, Freeland sanoi tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon.

Freelandin mukaan Venäjän pitäisi osoittaa halukkuutensa jäsenyyteen vetäytymällä Krimiltä ja lopettamalla sota Itä-Ukrainassa.

Ministeri totesi myös, että Venäjän ottaminen mukaan ryhmään oli aikoinaan täysin oikea ratkaisu.

– G7-yhteisö ojensi kätensä demokratisoituvalle ja uudistuvalle Venäjälle. Mutta sitten Venäjä rikkoi räikeästi kansainvälistä oikeutta valloittamalla Krimin ja liittämällä sen itseensä, ja jatkoi samaa linjaa Donbassin sodalla.

G7-maat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani kokoontuvat tänä viikonloppuna Biarritzissa Ranskassa.

Trump totesi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän ottaminen ryhmään olisi sopivaa.

– Monet asiat, joista keskustelemme, liittyvät Venäjään, Trump sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.