HS: Fonectalla laaja tietovuoto – mukana arkaluonteisia henkilötietoja

Yrityksille ja järjestöille suunnatussa palvelussa on ollut tavallisella asiakaskäyttäjätunnuksella saatavilla satojen järjestöjen ja yritysten rekisteritietoja. LEHTIKUVA / HANDOUT

STT

Markkinointi- ja yhteystietoyhtiö Fonectan Kohdistamiskone B2C -palvelusta on löytynyt merkittävä tietovuoto, kertoi Helsingin Sanomat torstaina. Yrityksille ja järjestöille suunnatussa palvelussa on ollut tavallisella asiakaskäyttäjätunnuksella saatavilla satojen järjestöjen ja yritysten rekisteritietoja.

HS:n mukaan osa rekistereistä on sisältänyt hyvin yksityiskohtaisia ja arkaluonteisia henkilötietoja. Mukana on muun muassa yhden ammattiopiston hieman yli 150 000 nykyisen ja entisen opiskelijan tietoja, lehti kirjoitti.

Fonectan mukaan tietovuoto rajoittuu yhteen palvelun käyttäjätunnukseen. Fonectan lakiasiainjohtaja Krista Koskinen kertoi STT:lle, että tietoja on katsellut yksi käyttäjätunnus ja sen kautta kaksi henkilöä.

– Heillä oli palvelun kautta nähtävillä joitakin satoja tiedostoja. He olivat katselleet niistä noin tusinan verran, Koskinen sanoi.

– Tiedossa on, että näitä katseltuja tietoja ei ole levitetty mihinkään.

Koskisen mukaan käyttäjätunnuksessa oli ollut asetusvirhe, joka oli antanut sille tavallista laajemmat oikeudet. Fonecta tutkii vielä, johtuiko asetusvirhe inhimillisestä vai teknisestä virheestä.

Palvelu suljettiin ja tyhjennettiin tiedoista

Fonecta sai tietovuodosta tiedon tiistaina HS:n kautta. Sen jälkeen palvelu suljettiin ja tyhjennettiin tiedoista, minkä jälkeen ryhdyttiin selvittämään tietovuodon syytä. Torstai-iltana palvelu oli yhä suljettuna.

Koskisen mukaan Fonecta on käynyt palvelun lokitiedot läpi ja varmistunut siitä, että tietovuoto koskee vain yhtä käyttäjätunnusta.

– Meidän on tarkoitus saada palvelu käyntiin mahdollisimman pian, kunhan on varmistettu, ettei vastaavaa voi tapahtua uudelleen.

Fonecta on ollut asiasta yhteydessä tietosuojavaltuutetun toimistoon, Väestörekisterikeskukseen sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin.

Tietosuojavaltuutetun sijainen Jari Råman kertoi HS:lle, että tapauksesta oli torstaihin mennessä tehty kolme ilmoitusta. Hänen mukaansa asiaa ryhdytään selvittämään Fonectan ja ilmoitusten tekijöiden kanssa.

Fonecta on tiedottanut asiasta myös tietovuodon kohteena olleen palvelun käyttäjiä ja niitä, joiden tietoja käyttäjätunnuksen kautta oli päästy katselemaan.

Råman sanoi HS:lle, että toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko mahdollisesta loukkauksesta ilmoitettava rekistereissä oleville ihmisille. Koskisen mukaan asiasta keskustellaan tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa, kun asian käsittely etenee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.