Milla Bruneaun nimitys Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi peruttu - pesti julkiseen hakuun

Erno Laisi

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun (kok.) valinta ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon on peruttu ja tehtävä pannaan julkiseen hakuun. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen päätti asiasta maanantai-iltana.

– Päätin haun avaamisesta keskustelujen ja saadun palautteen pohjalta. Euroopan ympäristöpääkaupunkihanke on Lahdelle erittäin tärkeä, kaupunginjohtaja Timonen sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) kertoi asiasta tiistaiaamuna medialle järjestetyssä tilaisuudessa.

Timosen tekemä nimitys nosti loppuviikosta Lahdessa poliittisen myrskyn. Erityisesti valintatapa herätti ärtymystä joissain lahtelaisissa kaupunginvaltuutetuissa.

Kaupunki tiedotti perjantaina Timosen nimenneen Bruneaun hankkeen johtajaksi ja Lahden kaupungin ympäristöjohtajan tehtävästä virkavapaalle siirtyvän Saara Vauramon hankkeeseen ohjelmajohtajaksi. Molemmat pestit täytettiin ilman julkista hakua.

Esimerkiksi Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoi viikonloppuna Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, että johtajan paikka olisi pitänyt panna julkiseen hakuun.

– Tulee väistämättä mieleen, että tämä on haluttu hoitaa kovin pienen joukon kesken. Näin tärkeän hankkeen johtajan valinnassa olisi pitänyt pidättäytyä aikaisemmassa käytännössä, eli julkisessa haussa, Kari sanoi viikonloppuna.

Myös Bruneaun oman puolueen eli kokoomuksen riveissä nimitystapaan ehdittiin suhtautua kriittisesti. Esimerkiksi valtuutettu Francis McCarron piti Bruneaun nimittämistapaa ”tunkkaisena” ja ”kokoomuslaisten arvojen vastaisena”.

– Korostan, että Milla voi olla aivan erinomainen valinta hoitamaan tehtävää, mutta prosessi näyttää tunkkaiselta hyvä veli–hyvä sisko -päätökseltä. Tämä näyttää todella pahalta. Olen tosi pettynyt, McCarron sanoi viikonloppuna.

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Pekka Komu ehti vaatia kaupunginjohtaja Timoselta selvitystä nimitysprosessista.

– Suurin osa valtuustoryhmästä luki asiasta Etlarista. Uutisen jälkeen puhelimeni alkoi soida aika tiuhaan. Tämä prosessi on herättänyt paljon kysymyksiä ja ärtymystä, Komu luonnehti suurimman valtuustoryhmän tuntoja viikonloppuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.