Ihanasti sisustettuja senioriasuntoja

Anne Honkanen

Senioritalot taisivat olla tämän vuoden asuntomessujen parhainta antia, mikäli omaan kännykkään kertyneitä valokuvia on uskominen. Eniten otoksia oli senioriasuntojen sisustuksista, jotka kieltämättä olivatkin viehättäviä – tai sitten minulla vain on samanlainen maku kuin tämän päivän senioreilla.

Kaikki kahdeksan senioriasuntoa oli sisustettu toisistaan poikkeavasti. Niissä oli paljon värejä ja runsaasti yksityiskohtia, joten ne näyttivät ”oikeilta kodeilta”.

Monet messutalot eivät sisustukseltaan olleet näin loppuun asti vietyjä, sillä asukkaat omine tavaroineen muuttivat kohteisiin vasta messujen päätyttyä. Ei siis ihme, että kännykkäkameran rullassa oli eniten ruutuja näistä asuntomessujen tavanomaisemmasta annista poikkeavista kohteista.

Virkkulankylän senioritalojen nettisivuilla kerrotaan, että sisustussuunnittelija oli kehitellyt asuntojen yksityiskohtaista sisustusta varten kuvitteelliset tarinat asukkaista, jotka kohteeseen olivat muuttamassa. Yksi asunto oli suunniteltu pariskunnalle, toinen selvästi musiikin harrastajalle vinyylilevyineen, kolmas esimerkiksi pokaaleja keränneelle kuntoilijalle. Oli viirejä, viherkasveja, valokuvia seinällä ja eriparisia astioita pöydällä.

Viehättäviä sisustuksia katsellessa tuli mieleen, onkohan näitä asuntoja mahdollista vuokrata sisustuksineen.

Luultavasti tulevat vuokralaiset kuitenkin haluavat sisustaa kotinsa omilla esineillään ja huonekaluillaan. Tavaroiden tuttuushan lisää myös seniori-ikäisten asukkaiden turvallisuutta. On paljon turvallisempaa käyttää vaikkapa tutuksi tullutta kahvinkeitintä kuin yrittää totutella käyttämään uutta laitetta.

Turvallisuutta asunnoissa oli lisätty myös muilla keinoilla. Kodit olivat esteettömiä, ja niissä oli esimerkiksi liikkumista helpottava tukikaide myös keittiön tasossa. Voimakkaisiin väreihinkin löytyi selitys turvallisuudesta: eri pintoja on helpompi hahmottaa, kun kontrastit ovat voimakkaita.

Senioritalojen sisustukset olivat toki hienoja, mutta eniten kommentointia messuvieraissa tuntui herättävän asuntojen konsepti. Senioritaloissa oli kyse yhteisasumisesta. Taloissa oli neljä erillistä asuntoa, mutta saunatilat ja iso olohuone olivat yhteisiä.

Yleisesti ottaen messuvieraat tuntuivat suhtautuvan myönteisesti ajatukseen yhteisasumisesta. Vasta seniori-ikää lähestyvänkin on helppo ymmärtää yhteisasumisen edut, sillä yksinäisyys on yksi loppuvaiheen elämän isoimmista haasteista. Yhteisasunnossa seuraa olisi ainakin potentiaalisesti tarjolla.

Joku messuvieraista tosin kommentoi pilkalliseen tapaan yhteis­asumista kommuunina, mutta sellaisiahan tällaiset modernit yhteisasunnot eivät ole. Perinteisesti kommuuneissa on kokkailtu yhteisissä keittiöissä, mutta näissä asunnoissa asukkailla oli omat keittiöt. Huoneistoissa oli myös omat eteiset ja kylpyhuoneet.

Kaikille yhteisasuminen ei toki sovi, ei edes seniorivaiheessa. Siksi on hyvä, että senioreillekin on tarjolla monenlaisia asumisvaihtoehtoja sitten, kun muutto omasta kodista on ajankohtainen.

Itse voisin olla kiinnostunut yhteisasumisesta, sitten kun aika koittaa. Ainakin, jos asuntojen sisustukset ovat näin upeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.