Tukes alkaa selvittää Lappeenrannan kiihdytysajokuolemaa – Onnettomuustutkintakeskus ei tutki

Lappeenrannan lentoasemalla oli viikonloppuna paikallisen ilmailuyhdistyksen järjestämä tapahtuma, jossa halukkaat saivat kokeilla kiihdytysajoa. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

STT

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei aloita tutkintaa Lappeenrannan huippunopeustapahtumassa sattuneesta onnettomuudesta. Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kuitenkin ryhtyy selvittämään tapausta.

Vuonna 1988 syntynyt mies kuoli ulosajossa Lappeenrannassa kiihdytysajoissa sunnuntaina.

Tukes ilmoitti tekevänsä asiasta selvityksen kuluttajaturvallisuuslain perusteella.

Lappeenrannan tapahtumaan osallistuneet kuljettajat olivat allekirjoittaneet vastuuvapauslomakkeen. Lomake ei HS:n mukaan kuitenkaan vapauta järjestäjää vastuusta.

Otkes ei yleensä tutki onnettomuuksia, joiden selvittämisellä ei ole yksittäistapauksia yleisempää merkitystä turvallisuudelle.

– Kyseessä on extreme-laji. Jos toimitsijoille tai yleisölle olisi sattunut jotain, tilanne olisi toinen, perusteli Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi päätöstä olla aloittamatta tutkintaa.

Tukes tutkii omasta aloitteestaan

Poliisi ei epäile onnettomuuteen liittyvän rikosta. Tämä merkitsee sitä, että poliisi jatkaa asian käsittelyä kuolemansyyn tutkintana.

Tukesin ylitarkastaja Kari Koponen kertoi STT:lle, että Tukesilla olisi kuitenkin mahdollisuus tehdä asiassa tutkintapyyntö poliisille, jos nyt alkuun pistetty selvitys sellaisen tarpeeseen viittaa.

– Tuo siis pätee yleisellä tasolla. Lappeenrannan tapauksesta on vielä liian aikaista sanoa mitään, Koponen täsmensi.

Hänen mukaansa Tukes ei ole aiemmin tehnyt tutkintapyyntöä poliisille tutkimistaan tapauksista.

Koposen mukaan Tukes teki päätöksen sunnuntain turman tutkimisesta oman harkintansa perusteella, ei minkään muun tahon pyynnöstä tai kehotuksesta.

Koposen mukaan ei ole kovin yleistä, että Tukes lähtee selvittämään moottoriurheiluun liittyvää tapausta.

– Tänä vuonna niitä taitaa olla nyt kolme.

Tukesilla on Koposen mukaan mahdollisuus antaa ensinnäkin kehotuksia ja suosituksia, jos sen tutkimissa tapauksissa sellaisiin aihetta ilmenee.

– Pyrimme toimimaan hyvässä yhteistyössä, jotta vastaavaa ei toistuisi, mutta viime kädessä pakkokeinotkin ovat Tukesin käytettävissä. Olisihan se vähän hassua, jos viranomainen vain tutkisi, mutta ei pystyisi oikeasti vaikuttamaan mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.