Pääministeri Rinne toivoo, että tulevaisuudessa EU:n rahahanat voitaisiin sulkea niskuroijilta, jotka rapauttavat unionin arvopohjaa

Rinne kehotti kuulijoita kuvittelemaan Suomen, jossa medialla ei olisi sananvapautta eikä tuomioistuimissa riippumattomia tuomareita. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Oikeusvaltioperiaate on Euroopan unionin arvoperustan ytimessä, ja Suomella on EU:n puheenjohtajamaana erityinen vastuu huolehtia, ettei tämä perusta murru. Ponnekkaan vaatimuksen esitti pääministeri Antti Rinne (sd.) suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

Rinne kehotti kuulijoita kuvittelemaan Suomen, jossa medialla ei olisi sananvapautta eikä tuomioistuimissa riippumattomia tuomareita.

– Tämä kehitys aivan totta Euroopassa. Meidän pitää huolehtia, että oikeusvaltioperiaate tulee toimimaan. Nyt on kyse aivan tavallisten eurooppalaisten elämästä, Rinne sanoi.

– Pyrimme puuttumaan tehokkaasti oikeusvaltion murentamispyrkimyksiin, hän jatkoi.

Pääministerin mukaan EU:ssa on syntymässä laaja yhteisymmärrys siitä, että unionin rahoitus on kytkettävä oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Laaja yhteisymmärrys ei kuitenkaan riitä, sillä jos rahoitukseen sidottaisiin ehtoja, tulisi asiassa saavuttaa yksimielinen päätös kaikkien jäsenmaiden kesken.

– Taitaa olla aika vaikea harjoitus, totesi Rinnekin myöhemmin toimittajille.

Puola ja Unkari huolenaiheina

EU-maista muun muassa Puolan ja Unkarin kehitys on aiheuttanut huolia oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Puolan kohdalla huoli on liittynyt uudistuksiin, joiden on pelätty heikentävän oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Unkarin osalta tarkkailussa ovat olleet muun muassa median ja kansalaisjärjestöjen vaikeudet.

Rinne uskoo, että aika voisi sopiva taivutella hankalat maat yhteiseen rintamaan, sillä Britannian EU-ero vaikuttaa toteutuessaan koko EU:n talouteen.

– Tämän kautta saattaa olla mahdollista nettomaksajien vaikuttaa tähän yleiseen mielipiteeseen maissa, jotka oikeusvaltioperiaatetta tällä hetkellä vaarantavat.

Maahanmuutto jakaa jäsenmaita

Tavoitteen vaikeusastetta lisää kuitenkin se, että Rinteen mukaan oikeusvaltioperiaatteen lisäksi monivuotiseen rahoitukseen halutaan kytkeä myös jäsenvaltioiden maahanmuutto- ja ilmastopolitiikka. Maahanmuuttokysymyksissä unionin jäsenmaiden linja rakoilee jo huomattavasti enemmän.

Esimerkiksi Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita on sijoitettu jäsenmaihin alus kerrallaan, kun yhteistä linjausta pelastettujen sijoittamisesta ei ole saatu aikaiseksi. Rinteen mukaan Helsingissä heinäkuussa pidetyssä epävirallisessa sisäministerikokouksessa vain 11 maata ilmoittautui vetämään yhtä köyttä asiassa.

– Se on niin pieni joukko ja sama joukko maita, jotka ovat aiemminkin olleet kiinnostuneita auttamaan. Kyllä tässä täytyy löytää joku yhteinen ratkaisu tähän, Rinne peräänkuulutti.

Haavisto: Myös Suomea saa kritisoida

Rinteen jälkeen suurlähettiläspäivillä puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että Suomi ei saarnaa, mutta puolustaa tärkeinä pitämiään periaatteita. Haaviston mukaan sananvapauteen kuuluu, että myös Suomea saa kritisoida.

– Suomesta ei ole pakko tykätä. Voi olla myös eri mieltä Suomen kanssa. EU:n puheenjohtajamaana meillä on oltava myös vähän turnauskestävyyttä, jos lunta tulee tupaan, Haavisto sanoi.

Unkari on Suomen heinäkuussa alkaneen puheenjohtajuuskauden aikana esittänyt toistuvasti kritiikkiä Suomea kohtaan. Esimerkiksi Unkarin pääministerin kanslian mediavastaava Zoltan Kovacs on arvostellut blogissaan Suomea siitä, ettei maassa ole perustuslakituomioistuinta.

Suomessa eduskunnan perustuslakivaliokunta kuulee asiantuntijoiden arviot säädettävien lakien perustuslainmukaisuudesta ennen lausuntoaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.